Na terenima Atletskog stadiona Kamberovića polje u Zenici održano je peto izdanje „Kids rugby festa“ u organizaciji Ragbi kluba „Čelik“ Zenica. Prema riječima organizatora, na ovom turniru koji promoviše sport, timski rad i druženje, u sedam kategorija od 8 do 18 godina, učestvovalo je skoro 400 mladih sportista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U sklopu same manifestacije dan ranije su predstavnici World Rugbyja održali i edukaciju za sve učesnike. Pored predstavnika World Rugby organizacije, prisutne su danas pozdravili Amra Mehmedić premijerka ZDK koja je i zvanično otvorila Festival, ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, ataše za kulturu i sport Ambasade Francuske u BiH Sylvain Rigollet, kao i drugi brojni zvaničnici.
Mehmedić je mladim igračima poželjela dobrodošlicu u Zenicu i da iz grada sjedišta Zeničko-dobojskog kantona ponesu najljepše uspomene i sjećanja.
“Zenica je decenijama bila sinonim za industriju čelika, a u svijetu sporta u bivšoj zajedničkoj državi, kao i danas, poznata je i kao prijestolnica bh. ragbija. U prilog tome govori podatak da se ragbi u Zenici, na ovim terenima, igra 51 godinu. Ovo je prilika da ragbi veteranima uputim najiskrenije čestitke i odam priznanje za sve što su uradili kako bi se ovaj sport razvijao i opstao do danas”, rekla je premijerka Mehmedić.
Predsjednik Upravnog odbora RK Čelik Mirza Oruč istakao je kako je ovo jedan sjajan događaj, a dokaz kvaliteta Festivala je i broj učesnika, koji se povećava iz godine u godinu te da opravdavaju i očekivanja samih učesnika.