U protekloj, 73. sezoni, na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održano je pet premijernih izvedbi (četiri za odraslu publiku i jednu za djecu). Radi se o naslovima: „Trainspotting“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, „Avanture malog Zvjezdana“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ i „Sve to je iz kuće“. Ovim izborom tekstova i saradnjom s redateljima različitih estetskih pristupa, ostvaren je kvalitetan i bogat premijerni repertoar za sve uzraste i profile publike, što je potvrđeno i kroz reprizna igranja istih.
Brojne nagrade
– Pored premijernih naslova, u sezoni 2022/23. odigrali smo 123 reprizne predstave s ranijeg repertoara, trenutno imamo 18 „živih“ predstava. Pored toga, predstave BNP-a su 19 puta gostovale u drugim gradovima. Želimo istaći da smo najviše gostovanja realizovali po gradovima Zeničko-dobojskog kantona, što nam je veoma važno, jer smo jedino profesionalno pozorište u toj administrativnoj sredini. U istom periodu smo na našoj sceni bili domaćini za 28 gostujućih predstava, kako profesionalnih pozorišta, tako i off produkcija, i realizovali 59 ostalih programa: koncerata, promocija, izložbi, tribina… -kaže Elvir Škiljo, voditelj Službe marketinga i prodaje BNP-a i dodaje da su predstave BNP-a Zenica u protekloj sezoni učestvovale na 13 festivala i osvojile 15 nagrada, kako kolektivnih za najbolje predstave tako i pojedinačnih. Nagrade su osvajale predstave: „Kuća“, „Siročad“, „Tri dana ili Uspon i pad gospodina B.“ i „Sve to je iz kuće“.
BNP Zenica je ove godine realizovalo i 22. po redu Festival bosanskohercegovačke drame. Iz godine u godinu ovaj festival, koji je međunarodnog karaktera, raste u svakom smislu, te je zauzeo značajno mjesto na mapi pozorišnih festivala, kako Bosne i Hercegovine, tako i regije.
– Ono što nas sputava da Festival bude još bolji, jeste neriješeno finansiranje i status kompletne ustanove. Velike pomake i na tom polju smo napravili, pa se nadamo da ćemo, uz razumijevanje gradske i kantonalne uprave, do kraja ove godine riješiti i taj problem. Važno je dodati da je BNP Zenica realizovalo još tri značajne manifestacije. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji Noć taeatra 2022. u kojoj smo nosioci organizacije za Bosnu i Hercegovinu već 12 godina. Također, s uspjehom održavamo i Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, ove godine sedmi po redu, a na koji smo jako ponosni jer, pored igranja predstava za djecu pozorišta iz regije, u okviru Festivala realizujemo Smotru dramskog stvaralaštva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, te Smotru dramskog stvaralaštva osoba s teškoćama -ističe Škiljo te dodaje da je BNP kao i ranijih godina bio suorganizator i Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ (ove godine 26. po redu), u okviru kojeg se većina sadržaja realizuje upravo u BNP-u.
Plan za narednu sezonu
– Kad govorimo o sezoni koja je pred nama, umjetnički dio naše kuće je već pripremio nekoliko novih naslova koji će, uvjereni smo, biti interesantni kako stalnoj publici, tako i struci, te se nadamo da ćemo nastaviti s uspješnim radom, dobrim predstavama, a na zadovoljstvo prije svega publike, kao i na naše zadovoljstvo. Uz nadu da ćemo završiti započetu sanaciju ravnog krova koji već decenijama prokišnjava, i da ćemo i mi i publika uživati naredne sezone u predstavama bez opasnosti od vode, i bez lošeg zadaha, želimo svima ugodno ljeto i vidimo se u septembru -kazao je Škiljo na kraju.