Vojvodić

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj u četvrtak, a na kojoj su vijećnici razmatrali 12 tačaka dnevnog reda, većinom glasova usvojen je Izvještaj o Izvršenju Budžeta Grada Zenica za prva tri mjeseca ove godine.
Kako je istakla Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici Budžeta u iznosu od 19.084.454,65 KM, što je za šest odsto više od idealnog plana, odnosno za 24% više od ostvarenja Budžeta u istom periodu prošle godine.
„U istom periodu, izvršeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 8.359.748,32 KM, što predstavlja 46% idealnog plana, a za 10% su manji od izvršenja u istom periodu prethodne godine, uz napomenu da ovi ukupno izvršeni rashodi i izdaci obuhvataju stvorene obaveze koje se odnose na period januar-mart, a čija je finansijska dokumentacija dostavljena na računovodstveno evidentiranje do 10. aprila 2022. godine, što znači da bi ovi rashodi bili znatno veći da su uključene i sve obaveze koje se odnose na izvještajni period. S obzirom na navedeno, u izvještajnom periodu ostvaren je tekući suficit u iznosu od 5.609.678,01 KM, a što predstavlja razliku između ostvarenih prihoda i primitaka i izvršenih rashoda i izdataka bez uključenih namjenskih sredstava“, kazala je Vojvodić.
Gradonačenik Fuad Kasumović je istakao da je ovogodišnji Budžet duplo veći od Budžeta kada je preuzeo Grad Zenicu, dok je vijećnik Ibrahim Šišić (SDA) istakao da su dva razloga što nisu podržali Izvještaj. Jedan od njih je, kako je rekao, velika neusklađenost rashoda sa ostvarenim prihodima.
„Nije tačan argument da je to zbog usvajanja Budžeta u januaru, jer je aktuelna većina mogla usvojiti Budžet na vrijeme. Drugi razlog je prijenos 4,3 miliona KM nepotrošenih sredstava u Budžet za 2022. godinu, to su ustvari namjenska sredstva iz viših nivoa i bojim se, da li je slučajno ili namjerno, da se taj prijenos radi u izbornoj godini. Nas iz Kluba zanima, kakve veze imaju namjenska sredstva iz Federacije i utrošak tih sredstava u održavanje putne mreže u izbornoj godini? Analizirajući ovaj Izvještaj, Budžet se sveo samo na fond za prikupljanje javnih prihoda iz kojeg se finansira administracija i nešto se odvoji za potrebe Grada“, dodao je Šišić.