-Najveći iznos sredstava, oko 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje u ZDK, i zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine, rekao je premijer Bašić

Proteklog petka održana je 47. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Skupština ZDK je utvrdila svoje mišljenje, uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. U nastavku sjednice, po skraćenom postupku, zastupnici su razmatrali i usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM, tako da rebalansirani Budžet ZDK za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM.
Za porodiljske naknade 11 miliona KM
Premijer ZDK Mirnes Bašić je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rebalansa Budžeta, koji je, kako je kazao, predložen na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija.
„Sav novac koji će prispjeti u naš Budžet do kraja godine ćemo vratiti našim građanima kroz razne programe utrošaka. Najveći iznos sredstava, oko 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje u ZDK, i zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine“, rekao je premijer Bašić, dodajući da su preostala sredstva rebalansom usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore. „Nadam se da smo ovim Budžetom, koji je najveći u historiji od osnivanja Kantona, na jedan način, kroz svoje ciljeve i programe utrošaka, zaokružili ovaj mandat na jedan kvalitetan način“, istakao je premijer Bašić.


Ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, Udruženje „Forum građana Zenica“, te Kemal Mahmutefendić-posthumno.


Ministar finansija Josip Lovrić je rekao da je za isplate porodiljskih naknada, od 1. septembra, planiran iznos od 11 miliona KM, što na godišnjem nivou iznosi oko 33 miliona KM. „To je, zaista, ogroman iznos. Već u ovom trenutku, Proračun Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice povećan je za 45%. Iznosio je 30 miliona, a sada iznosi 44 miliona KM i to su sredstva koja vraćamo građanima“, rekao je ministar Lovrić, dodajući da su rebalansirana sredstva namijenjena i za razne poticaje, otvaranje poslovnih zona, povećanje egzistencijalne naknade, transfer za nabavku udžbenika,…
Verificirane odluke o dodjeli javnih priznanja ZDK


„Novac koji će prispjeti u naš Budžet do kraja godine ćemo vratiti našim građanima kroz razne programe utrošaka“, kazao je premijer Bašić


Zastupnici su usvojili i Odluku o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kao i prijedloge odluka o verifikaciji odluka Odbora za javna priznanja ZDK o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona.
Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine ZDK, a ovogodišnji dobitnik Povelje Zeničko-dobojskog kantona je Huseyin Kansu, koji je proglašen počasnim građaninom ZDK. Ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, Udruženje „Forum građana Zenica“, te Kemal Mahmutefendić-posthumno.
Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš za period od 2018. do 2038. godine.