U Visokom je održana 30. redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko, na čijem je dnevnom redu bilo ukupno osam tačaka. Niti jedna od tačaka nije izazvala dužu raspravu i sve su na kraju i usvojene. Jedna od tačaka je bio i Prijedlog odluke o izmjenama Budžeta Grada Visoko za 2023. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršenju Budžeta Grada Visoko za ovu godinu, a nešto detaljnija obrazloženja je dao gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. On je istakao da se sve to čini kako bi se pomoglo JKP “Gradska groblja”, da bi se izbjegao eventualni novi stečaj firme. Povodom tačke koja se odnosila na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Programa kapitalnih ulaganja u infrastrukturu iz Budžeta Grada Visoko i kapitalnih ulaganja viših nivoa vlasti za 2023. godinu, gradonačelnik Ganić je još jednom pozvao i više instance vlasti da imaju razumijevanja za Visoko i potrebe ovog grada.
Vijećnici su jednoglasno usvojili i prijedloge odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko za ovu godinu, pa će tako pojedinačne Povelje Grada Visoko dobiti mr. sc. dr. Senad Dervišević i dr. Senad Karavdić, dok je kolektivna namijenjena Gorskoj službi spašavanja Visoko za njihov nesebični doprinos pomoći Turskoj kada je ovu zemlju pogodila serija snažnih zemljotresa.
Povelja Grada Visoko za životno djelo ove godine biće uručena posthumno majoru Miji Mateši za doprinos u odbrani Grada Visoko i očuvanju cjelovite države Bosne i Hercegovine, a za Povelju o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko dobiće Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović za, kako se navodi u odluci, značajan doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine i širenju mira i zajedništva. Povelje će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Visoko koja će biti održana povodom Dana Grada 29. augusta.
Također, usvojen je i Prijedlog odluke o uspostavljanju saradnje i prijateljstva između Grada Sakarja u Republici Turskoj i Grada Visoko, a kako je najavio gradonačelnik Ganić, delegacija turskog grada bi 11. augusta trebala doći u Visoko na svečano potpisivanje sporazuma o saradnji.