Na 28. sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj u četvrtak, usvojena je Odluka o privremenom finansiranju Grada Zenica za prva tri mjeseca 2023. godine.
Kako je kazala Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, privremeno finansiranje Grada Zenica u navedenom periodu iznosi 9 miliona KM.
„Znamo da je 2022. godina bila izborna godina, u kojoj su održani Opći izbori, koji su imali uticaja i na Grad Zenicu, zbog konstituisanja vlasti na višim nivoima, kao i na redovitost održavanja sjednica Gradskog vijeća u tom izbornom periodu. S druge strane, znamo i da je postupak podnošenja budžeta složen postupak, obzirom na to da se prvo razmatra u formi nacrta a zatim, po obavljenoj javnoj raspravi, u formi prijedloga. Zato je bilo nemoguće ispoštovati budžetski kalendar za donošenje Budžeta za 2023. godinu i iz tog razloga se ide na Odluku o privremenom finansiranju. To je predvidio i Zakon o budžetima u FBiH, članom 35., u slučaju kada se za narednu godinu budžet ne donese do 31.12. prethodne godine, onda se finansiranje poslova, funkcija i aktivnosti lokalnih jedinica nastavlja privremeno, na osnovu Odluke o privremenom finansiranju“, objasnila je Vojvodić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju