U srijedu je održana 22. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na čijem dnevnom redu je bilo sedam tačaka.
Na samom početku sjednice, zastupnici su, zaključkom, utvrdili svoje mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH, kao i povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. U nastavku sjednice, po skraćenom postupku, zastupnici su usvojili: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu, Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona i Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona.
„Radi se o izmjenama koje su neophodne, iz razloga što se radi o povećanju plata državnim službenicima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i u obrazovanju. Iz tog razloga je bilo neophodno da se izmijeni Zakon o platama i naknadama, kao i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, s obzirom na to da se radi o povećanju iznosa koji se odnosi na plate. Iz tih razloga je bilo neophodno da se izvrše izmjene zakona po skraćenom postupku, jer je primjena tih sporazuma od 1. januara ove godine. Dakle, da bi svi uposlenici s kojima je postignut sporazum imali platu već uvećanu od 1.1. bilo je neophodno da se na ovoj sjednici Skupštine donesu ove neophodne izmjene. Ovom prilikom bih se zahvalio Skupštini na brzoj reakciji i izlaženju u susret da se u kratkom periodu usvoje izmjene zakona, i svim zastupnicima koji su glasali. S obzirom na to da je ova odluka donesena jednoglasno, to je jasna podrška da smo svi opredijeljeni podršci uvećanju primanja, odnosno poboljšanja materijalnog statusa svih uposlenika na području ZDK“, rekao je premijer ZDK, Nezir Pivić.
Na samom kraju sjednice, usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona.