Jučer (ponedjeljak, op.a.) je održana 43. sjednica Gradskog vijeća Zenica, na kojoj su vijećnici razmatrali 22 tačke dnevnog reda.
Usvojen Izvještaj o radu Gradske uprave i gradonačelnika za 2023. godinu
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice i vijećničkih pitanja i inicijativa, sa 18 glasova „za“, bez glasova „protiv“ i sedam „uzdržanih“, usvojen je Izvještaj o radu Gradske uprave i gradonačelnika za 2023. godinu. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je kazao da pojedini njegovi pomoćnici nisu ispunili njegova očekivanja. „Glavni i osnovni problem je što državnom službeniku ne možete ništa. Kod mene je trenutno federalna revizija, nemamo nikakve greške i zamjerke, osim toga što nisam ocijenio pomoćnike. Ne mogu ih ocijeniti, jer kada ih ocijenim, mogu samo dobiti dodatne slobodne dane, a ja mislim da mnogi nisu to zaslužili“, rekao je gradonačelnik Kasumović.
Kasumović: „Ohrabrujuće je da je sve manje zahtjeva mještana“
U nastavku sjednice, razmatran je i usvojen Izvještaj o realizaciji projekata izgradnje, rekonstrukcije i investicionog održavanja cestovne infrastrukture za 2023. godinu; Izvještaj o realizaciji investicionih ulaganja u oblasti vodoprivrede za 2023. godinu; Plan investicionih ulaganja u oblasti cestovne infrastrukture za 2024. godinu; te Plan investicionih ulaganja u oblasti vodoprivrede za 2024. godinu. Kako je kazao gradonačelnik Kasumović, planovi investicionih ulaganja nastali su i kreirani nakon obilaska mjesnih zajednica, razgovora i zahtjeva mještana, a kojih je, kako je istakao, sve manje, što je ohrabrujuće. „Obišli smo sve mjesne zajednice, osim Pepelara u koje ću lično otići, i radit će se ono što je priritet građanima. Jutros smo napravili neke korekcije. Vidjeli smo da imamo sredstva i da možemo i uradit ćemo sve te projekte na dobrobit svih građana ovog grada, od najudaljenijeg sela, do centra grada. Radimo i radit ćemo svugdje. Jedino čega me je strah je to što nema dovoljno firmi, odnosno izvođača radova. I sa ovim dodatnim zahtjevima, skoro sve želje smo ispunili“, istakao je gradonačelnik Kasumović. Kako je kazala Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice, Plan investicionih ulaganja u oblasti cestovne infrastrukture za 2024. godinu je, prvobitno, sadržavao 60 projekata, ali je, u ponedjeljak ujutro, uvršteno i dodatnih 12. „Ključni su bili obilasci svih mjesnih zajednica. Iz tih obilazaka, proizišao je i kreiran ovaj plan, na način da zaštiti degradirane saobraćajnice, trup saobraćajnica izgradnjom određenih potpornih zidova, mostova,…“, istakla je Helvida.
Vijećnici su, u nastavku sjednice, između ostalog, usvojili i: Nacrt Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking površinama, Prijedlog Odluke o prodaji garaža, Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine na području grada Zenica, Prijedlog Odluke o izboru prijevoznika, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o vrstama vlastitih javnih prihoda Grada Zenica, Prijedlog Odluke o privremenom korištenju javnih površina i Prijedlog Tarifnika o visini naknade za korištenje javne površine, Prijedlog Odluke o ustupanju opreme nabavljene projektom Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice u trajno vlasništvo bez naknade JP „Tržnica“ d.o.o. Zenica,…