Ispunjavajući obaveze iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika, potpisanim sa Sindikatom radnika rudnika FBiH 19. maja 2021. godine, JP Elektroprivreda BiH obratila se Vladi Federacije BiH s molbom za donošenje odluke o uvezivanju radnog staža za 120 radnika rudnika „Kreka“, „Kakanj“, „Breza“, „Zenica“ i „Abid Lolić“, uplatom zaostalih obaveza za PIO/MIO u ukupnom iznosu 4,22 miliona KM.
Odobravanjem uvezivanja radnog staža uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 2,25 miliona KM će biti omogućeno penzionisanje 73 radnika i uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 1,97 miliona KM za 47 radnika, kojima su izmirena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje. U skladu sa Sporazumom o nastavku restrukturiranja, JP Elektroprivreda BiH je 01. juna 2021. godine, obezbijedila 125 miliona KM za izmirenja dijela obaveza za doprinose PIO/MIO rudnika Koncerna EPBiH i zbrinjavanje viška uposlenih, potvrđujući odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza i čvrstu opredijeljenost u provedbi procesa.
– Kako je proces restrukturiranja rudnika pokrenut s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja, a zaključeni Sporazum o njegovoj daljoj implementaciji podrazumijeva saradnju isključivo kroz socijalni dijalog, JP Elektroprivreda BiH poziva partnere u procesu, prvenstveno uposlenike rudnika i Sindikat, na poštivanje Sporazuma, ispunjavanje obaveza, predan i odgovoran pristup. U protivnom, opstruiranje procesa i eventualno odustajanje od njegove provedbe, dovodi u pitanje dalju proizvodnju električne energije što će značajno ugroziti pouzdanost elektroenergetskog sistema države i Federacije BiH, i stabilnost u snabdijevanju građana i privrednih subjekata -kažu iz Elektroprivrede BiH.