ONI SU BUDUĆNOST BIH


Amina Bajramović je u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici, generaciji 2022.-2023. proglašena učenicom generacije i kaže da joj ova nagrada mnogo znači. Katolički školski centar „Sveti Pavao“ Zenica je osnovan 1995. godine i dio je Sustava katoličkih škola za Europu. U sklopu Centra djeluju dvije škole: Osnovna škola i Opća gimnazija, koje su iznjedrile brojne uspješne učenike i učenice.
Medalje i priznanja
– Četiri godine srednje škole su prošle tako brzo ali ispunjeno raznim kako uspjesima tako i divnim uspomenama. Iako sam u Centru samo tri godine, jer sam prvi razred završila u Međunarodnoj školi, drago mi je da sam uspjela u tom periodu da se uklopim i iskažem s obzirom na to da je bio period i online nastave i odgođenih takmičenja. KŠC je bio najbolji izbor po zatvaranju Međunarodne škole kako po privatnosti tako i po otvorenosti i susretljivosti cijelog osoblja i učenika. Iako sam imala raznih komentara o svom izboru, uvijek sam s ponosom govorila u koju školu idem jer su to djelatnici i zaslužili nakon srdačne podrške za svaki projekat u kojem sam učestvovala -kaže Bajramović koja je svoje znanje testirala na brojnim takmičenjima iz predmeta: matematika, fizika, latinski jezik i vjeronauk. Prošle godine se plasirala na državnu olimpijadu iz matematike i dvije godine za redom je osvajala bronzu na međunarodnom takmičenju iz matematike IYMC. Na europskom testiranju iz latinskog jezika osvojila je jedno bronzano i jedno srebrno priznanje. Osvojila je i peto mjesto na međunarodnom takmičenju „Pod nebom vedre vjere“ iz islamske vjeronauke.
„Studirat ću u Zenici“
Amina je bila redovna članica glazbene sekcije te je učestvovala na mnogim koncertima i programima Centra kao članica orkestra, gudačkog kvarteta i kao solistica.
– Kroz cijelu srednju školu naročito se razvila ljubav prema informatici pa mi je i želja da se bavim nečim iz te oblasti u budućnosti. Planiram upisati studij softverskog inženjerstva na Politehničkom fakultetu UNZE. Osnovcima bih poručila najprije da se vode onime što vole i što ih zanima. Bitno je da nemaju predrasude o drugom i drugačijem jer svi uspijevamo i borimo se sami za sebe. Tople preporuke idu za upis Katoličkog školskog centra. Predrasude postoje i postojat će sve dok se pojedinačno ne uvjerimo da često znaju prikazivati neistinu. Divan, profesionalan, pošten kolektiv, privatnost ustanove, uređenost i toplina svakog od kabineta i različiti, kreativni i prilika željni učenici su ono što odlikuje ovu školu i što ju prema mom mišljenju izdvaja od ostalih. Ako želite upoznati raznolikost, sudjelovati u raznim projektima kako u Centru tako i van njega i biti cijenjeni za svaki vaš uspjeh, onda je ovo pravi izbor za vas -kaže Bajramović na kraju.


PROJEKT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK