Gorska služba spašavanja Stanica Zenica zahvaljujući svojim članovima i članicama, kojih ima oko 50, svakodnevno stoji na usluzi svojim sugrađanima i sugrađankama kojima treba pomoć. Službu čine osposobljeni i educirani spasioci, alpinisti, sportaši i tehnički osposobljeni penjači koji mogu savladati najteže terene kako bi došli do unesrećenog te im pružiti prvu pomoć.
U protekloj godini učestvovali u deset akcija
U protekloj godini GSS Zenica imala je deset akcija kao što su učestvovanje u akcijama izvlačenja povrijeđenih planinara i biciklista, potraga za nestalim osobama na području grada, spašavanje životinja,… „Jedna od težih akcija u protekloj godini je spašavnje povrijeđenog planinara na planini Lisac te potraga za izgubljenim biciklistima na području planine Pepelari. Također, učestvovali smo u potragama, a posebno se izdvaja potraga za nestalom starijom ženskom osobom iz Begovog Hana koja je trajala 21 dan. Sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Zenica učestvovali smo na gašenju požara na Zmajevcu i Liscu“, kaže Šefik Mujezinović, načelnik GSS Stanica Zenica.
Gorska služba spašavanja Stanica Zenica bila je domaćin i organizator godišnje vježbe GSS FBiH na Smetovima, a u kojoj je učestvovalo preko 100 učesnika iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Brčkog, Zavidovića, Jajca, Konjica, Kaknja i Goražda. „Na području našeg grada bili smo dio trke Zenički noćni cener, Steel Trail utrke na Smetovima, Dana planinara Grada Zenica, a naša redovna aktivnost je izrada zip line-a za najmlađe Zeničane na Smetovima“, ističe Mujezinović.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju