Ekspedicija organizovana od strane Kenana Ćatovića i Mirze Rizvo iz PD „Gorštak“ u kojoj su bili 21 planinar i planinarka krenula je 6. augusta prema sjeveroistoku Turske, na 5.137 metara visoki vrh planine Ararat.
Među njima je bio i predsjednik Federalnog saveza planinara BiH kao i nekoliko licenciranih vodiča. Ekspedicija je bila međunarodnog karaktera, pored Bosanaca bila je tu Meksikanka Ingrid kao i Bosanac s norveškim pasošem Orhan. Zenicu su predstavljala trojica planinara: Kemal Vidimlić, Osman Podić i Jasmin Burović.
– Prije samog Ararata smo popeli još dva vrha Nemrut (2.948 metara) i Suphan (4.058 m) što nam je poslužilo kao aklimatizacija. Ekspedicija je bila više planinarska. Samo u jednom djelu na vrsnom usponu smo koristili dereze (željezne krampone) koji su dio alpinističke opreme za zimske uslove, na visini od 4.800 metara -kaže u razgovoru za „Našu riječ“ Vidimlić i dodaje da je planinar te da nema iskustva kad je u pitanju alpinizam.
– Kad su u pitanju pripreme za uspon, intenzivnije sam radio zadnja dva mjeseca na dizanju fizičke spreme trčanjem kraj naše Bosne radnim danom a vikend je bio rezervisan za uspone po Bosanskim vrletima Visočici, Prenju, Treskavici, Čvrsnici… I pored odlično odrađene aklimatizacije na dva prethodna vrha (Nemrut i Suphan) imao sam problem s visinskom bolesti uslijed rjeđeg kisika. Srećom, ekipa je to vrlo brzo primijetila te me adekvatno, u roku od 4-5 minuta, vratila u normalu energetskim gelovima, magnezijem i toplim čajem -ističe Vidimlić te dodaje da nema konkretnih planova za budućnost kad je u pitanju visokogorje.
– Ararat je divan ali moje srce mirno kuca u bosansko-hercegovačkim vrletima, posebno u, kako kažu, bosanskim Himalajima a kako ga mi zovemo „planet Prenj“ -kaže Vidimlić te s ponosnom na kraju dodaje da je član Planinarskog društva „Azimuth 135“ Zenica.