Zenica

U većini gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu nije bilo javnog dočeka Nove godine. Općina Kakanj je, umjesto muzičkoj zvijezdi za svečani doček Nove godine, novac preusmjerila onima kojima je najpotrebniji. „Dok moji sugrađani penzioneri s tako malom penzijom plaćaju litar ulja 4 KM, nemam srca isplatiti desetine hiljada maraka narodnog novca nekoj muzičkoj zvijezdi za dva-tri sata nastupa u novogodišnjoj noći. Tih 45.000 KM će biti iznos subvencije penzionerima za 2023. godinu“, rekao je načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.
Iako su u pojedinim gradovima i općinama organizovani višednevni novogodišnji programi i manifestacije, javnog dočeka Nove godine nije bilo ni u: Visokom, Maglaju, Zavidovićima, Brezi, Olovu, Doboj Jugu i Usori. Pored Zenice, gdje su brojni posjetioci uživali u programu na Trgu Alije Izetbegovića, u organizaciji JU „Dom kulture“ Žepče, pod pokroviteljstvom Općine Žepče, na platou Doma kulture, upriličen je tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, uz svirku, ponoćni vatromet i kuhano vino za sve posjetitelje. Zahvaljujući Općini Vareš, i u Varešu je organizovan javni doček Nove godine. Prvo su nastupili mladi vareški muzičari okupljeni u grupu Orion, a nakon toga su prisutne zabavljali članovi benda Univerzal 3 sa svojim izvedbama raznih žanrova. Nakon vatrometa, uslijedilo je obraćanje načelnika Općine Vareš Zdravka Maroševića.
„Dragi moji Varešani, svi koji ste ovdje i oni koji su u našoj općini i naravno svi naši Varešani diljem svijeta, ja vam uistinu želim sve najbolje u Novoj 2023. godini. Zdravlje, uspjeh u poslovnom, uspjeh u obrazovnom, uspjeh u svakom smislu svima vama“, rekao je načelnik Marošević.
Doček Nove godine na otvorenom upriličen je i u Tešnju.