Predsjednik Kantonalnog odbora Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Kenan Uzunović u izjavi za Našu riječ je rekao da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine još uvijek nije dio većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona s obzirom na to da se uključenje bilo kojeg političkog subjekta podrazumijeva isključivo koncenzusom svih stranaka.
– Dakle, svih šest potpisnika moraju biti saglasni da neko uđe u vlast ZDK a još uvijek nismo razgovarali na tu temu. Pet od šest potpisnika je dio „Osmorke“ koje već imaju sporazum na nivou Federacije BiH s HDZ-om, dakle HDZ ZDK će morati da obavi razgovor s Demokratskom frontom ZDK da bi vidjeli jesu li saglasni oko nekih svojih principa kako bi ušli u vlast -kazao je Uzunović te dodao da stranke koje su potpisale sporazum imaju ukupno 19 ruku u Skupštini ZDK.
– I SBB je bio dio priče oko podrške Denisu Bećiroviću, sad ne znam koliko Fahrudin Radončić ima uticaja na svoje zastupnike (Omer Škaljo i Vahid Ramić, op.au.). Isto vrijedi i za njih, potreban je koncenzuns svih stranaka -rekao je Uzunović te napomenuo da prilikom razgovora o podjeli ministarskih pozicija u Vladi ZDK niko nije bio isključiv.
– Svi su birali ministarstva redoslijedom koji je uspostavljen nakon pregleda broja glasova. S obzirom na to da je BHI – KF uzela premijersku poziciju, SDP je uzeo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, DF Ministarstvo finansija, i tako dalje. Nije niko bio isključiv da zamijeni neko ministarstvo. Prilikom prvog sastanka oko formiranja Vlade vidjet ćemo da li su neke stranke napravile određene izmjene i ustupke drugima. BHI KF će uz mjesto premijera dobiti Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mislim da je to sasvim dovoljno -kazao je na kraju Uzunović.