Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić izjavio je da je Zeničko-dobojski kanton spreman za proces dobrovoljne vakcinacije stanovništva protiv virusa Covid-19.
Završene pripreme
Ministarstvo zdravstva formiralo je kantonalno koordinaciono tijelo, koje trenutno radi na na formiranju operativnih tijela u svim zdravstvenim ustanovama.
“Vakcine će zbog posebnih uslova skladištenja u samom startu biti smještene u Sarajevu gdje postoje četiri distributivna centra, a plan je da mi preuzimamo onaj broj vakcina koji u 4-5 dana, koliko vakcina može da bude izvan frižidera, distribuiramo po odjelima na terenu, a potom uzimamo novu dozu”, pojasnio je Jupić.

Isporuka vakcina krajem januara
Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz COVAX mehanizam se, krajem januara, odnosno početkom februara, očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta vakcina protiv COVID-19 proizvođača “Pfizer” u Bosnu i Hercegovinu. Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od strane Evropske agencije za lijekove. Federacija BiH je, kroz COVAX mehanizam, u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se, nakon prve početne isporuke, koja se očekuje krajem mjeseca, odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati. Prioritetna skupina za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni radnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

ZDK-u 15 posto doza
Naveo je da bi procesom vakcinacije moglo biti obuhvaćeno oko 150.000 osoba, s obzirom da ZDK-u pripada 15 posto ukupnih doza koje pripadaju FBiH, te da će akcenat u budućem periodu biti na promociji vakcinacije. Vakcinaciju će voditi Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.
“Proces vakcinacije ne treba posebno da nas brine s obzirom da mi vakcinaciju radimo desetljećima i tu imamo uređene mehanizme. Činjenica je da će ovdje biti obuhvaćen puno veći broj stanovnika u kraćem vremenu, ali se nadamo da će kvalitetnom pripremom, a one se već rade na terenu, i ovo proći u najboljem mogućem redu”, rekao je Jupić.
Prioriteti i promocija
Vakcinacija će se vršiti po prioritetima. Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, potom korisnici staračkih domova i domova za socijalna zbrinjavanja te uposlenici koji sa njima rade, zatim osobe starije od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, a nakon toga pojedine kategorije zaposlenika odnosno stanovništva.
“Mi trebamo raditi na promociji jer ćemo dobiti prilično veliki broj vakcina. Svako onaj ko bude izrazio želju moći će biti vakcinisan. Vakcinacija je dobrovoljna, jer mi nemamo nikakve zakonske mogućnosti da bilo koga sankcionišemo. Na promociji trebamo raditi svi i ja ću vakcinu sigurno primiti čim dođem na red”, poručio je Jupić.