U Zeničko-dobojskom kantonu postoji devet profesionalnih vatrogasnih jedinica i 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava

Oktobar, mjesec posvećen podizanju svijesti o požarima, ujedno je i prilika da se oda priznanje svim neumornim herojima koji su posvećeni zaštiti života i imovine svih građana. Svjesni činjenice da je požar velika potencijalna opasnost stanovnicima Zeničko-dobojskog kantona i privredi, Kantonalna uprava civilne zaštite, već tradicionalno, provodi niz aktivnosti kako bi obilježili „Oktobar, mjesec zaštite od požara“.
Nabavka opreme i obuke
U Zeničko-dobojskom kantonu postoji devet profesionalnih vatrogasnih jedinica i 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Posebno je važno da se dobrovoljno vatrogasno društvo razvija u sredinama gdje ne postoji PVJ, kako bi se povećao sistem zaštite od požara u tim sredinama.

Aličić

„U cilju jačanja kapaciteta dobrovoljnih vatrogasnih društava, Kantonalna uprava civilne zaštite je od 2016. godine izdvojila sredstva u iznosu preko 500.000 KM za nabavku 10 rabljenih navalnih vozila i jednih ljestava. Također smo, u međuvremenu, izdvajali sredstva i za nabavku druge opreme, kao i za obuke dobrovoljnih vatrogasaca. Cilj nam da se izgrađuje i jača mreža dobrovoljaca koja će u svakom momentu biti obučena i opremljena da pomogne profesionalnim vatrogascima, kao i drugim službama u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara“, kaže Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.
Iako svjesni činjenice da će se suočavati s opasnostima vatre i brojnim drugim nedaćama, sve je više mladih koji se priključuju dobrovoljnim vatrogasnim društvima, ali i pokazuju svoje vještine u takvim situacijama.
„Posebno me raduje kada vidim da u dobrovoljnim vatrogasnim društvima ima mladih osoba i žena. Danas je vrlo teško bilo šta organizovati i održati na dobrovoljnoj osnovi. Moram istaći da je nadavno osnovano i Dobrovoljno vatrogasno društvo u općini Žepče, te da nakon što su pripadnici tog društva prošli sve obuke i položili ispit za dobrovoljnog vatrogasca, te oformili vatrogasno odjeljenje, načelnik Općine Žepče je isto proglasio svojom Službom zaštite od požara. Oni su već sebi napravili vatrogasni dom i u fazi je opremanje istog. Mi ćemo vrlo rado pomoći da oni što prije ojačaju i stasaju u dobro vatrogasno društvo, jer smo osjetili njihovu zainteresovanost da se bave vatrogastvom“, kaže Aličić.

Na ovogodišnjem Kampu, učešće je uzelo preko 100 dobrovoljnih vatrogasaca iz 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja ZDK

Koliko su dragocjeni i neophodni u našem društvu, najbolje pokazuju tokom brojnih nepredvidivih situacija na koje su uvijek bili spremni da odgovore.
„Generalno bi morali svi, sa još više kapaciteta, da pomognemo dobrovoljna vatrogasna društva, kao i profesionalne vatrogasne jedinice, da ih učinimo obučenijim i opremljenijim da mogu odgovoriti svim izazovima kada je u pitanju zaštita od požara. Ponaročito ako se uzme u obzir da su naši profesionalni vatrogasci prvi i najbrži odgovor na sve moguće prirodne i druge nesreće u našem kantonu“, ističe Aličić.
Organizovan 2. Vatrogasni kamp
U sklopu obilježavanja „Oktobra, mjeseca zaštite od požara“ organizovan je dvodnevni 2. Vatrogasni kamp „Zavidovići – Maoča 2023“. Kamp je organizovala Kantonalna uprava civilne zaštite, a organizaciju Kampa je povjerila Vatrogasnom savezu Zeničko-dobojskog kantona i partnerima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Krivaja“ Zavidovići i Sportskom i naučno-istraživačkom klubu “Atom” Zavidovići. Vatrogasni kamp je održan polovinom oktobra.

Učesnici se takmičili u provjeri teorijskog znanja i sportskim disciplinama

Na ovogodišnjem Kampu, učešće je uzelo preko 100 dobrovoljnih vatrogasaca iz 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Zeničko – dobojskog kantona koji su se takmičili u provjeri teorijskog znanja i sportskim disciplinama. Ukupan pobjednik ovog kampa je Dobrovoljno vatrogasno društvo Olovo, drugo mjesto je osvojilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Tešanj 1905, a treće mjesto je pripalo Doborovoljnom vatrogasnom društvu Krivaja Zavidovići.


Pokazne vježbe, takmičenja, edukacije
U okviru obilježavanja „Oktobra, mjeseca zaštite od požara“, osim Vatrogasnog kampa, ovaj mjesec je obilježen u svim lokalnim sredinama u profesionalnim vatrogasnim jedinicama. Pokazne vježbe, dani otvorenih vrata u PVJ, edukacije po školama, takmičenja, nogometni turniri, sve su to bile aktivnosti koje su obilježile ovaj mjesec.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Zavidovići Hašim Mujanović koji je izrazio zadovoljstvo što se Kamp održava u Zavidovićima i zaželio je sreću svim učesnicima u takmičenju, te da se lijepo osjećaju u Zavidovićima.
Raport ispred postrojenih vatrogasaca je predao komandant Kampa Halim Kulović direktoru Kantonalne uprave civilne zaštite Džavidu Aličiću koji je, u svom obraćanju, pozdravio sve učesnike Kampa, zahvalio se domaćinu na gostoprimstvu i poželio svim takmičarima da poluče što bolje rezultate.
„Kamp organizujemo sa ciljem da se izvrše provjere dobrovoljnih vatrogasaca u teorijskom znanju, fizičkim sposobnostima, te da se provjeri praktična pripremljenost dobrovoljaca i, što je veoma bitno, da se, kroz ovakvo okupljanje, izvrši promocija dobrovoljnog vatrogastva. Unazad nekoliko godina, znatno se ulaže u dobrovoljna vatrogasna društva, a trenutno je raspisan i Javni poziv za ista na kojem mogu aplicirati za sredstva za opremanje i obučavanja dobrovoljaca. Nastojima kroz ovakve provjere da pratimo napredak u spremnosti i obučenosti dobrovoljaca i da vidimo opravdanost ulaganja u njih“, rekao je Aličić.