Mjesec ramazan vjernici i ove godine provode u drugačijim okolnostima od onih na koje su inače navikli. Postač treba nastojati da svojim djelovanjem ne ugrozi živote i zdravlje ljudi oko sebe te da iftare organizuje samo za ukućane. Osnovno pravilo za ishranu u toku ramazana je umjerenost i pravilan raspored namirnica. Za sehur je važno kombinovati namirnice bogate proteinima: meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, sjemenke i orašaste plodove s namirnicama bogatim ugljikohidratima i vlaknima: integralne žitarice, proizvode od integralnog brašna i povrća. Konzumiranjem ovih namirnica povećavamo osjećaj sitosti. Jedno od pravila tokom ishrane u ramazanu je i da ne jedemo velike količine hrane za iftar. Zbog dugog posta, iftar je najbolje započeti s jednom ili više hurmi ili laganom voćnom salatom, uz čašu vode ili limunade. Na ovaj način se postepeno nadoknađuje šećer i rehidrira organizam, a nakon toga slijedi glavno jelo. Važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, kafu u vrijeme sehura te prejedanje.