Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se danas, 7. juna, s ciljem ukazivanja na bezbroj prednosti sigurne i zdrave hrane. Prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane, kažu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u 33 zemlje u 2021. godini bilo je 3.143 incidentnih slučajeva, sa 21.513 oboljelih, od kojih je 1.830 hospitaliziranih, a preminulo 48 ljudi.
Uzročnici i simptomi
Bolesti koje se prenose hranom mogu biti uzrokovane zbog nekoliko uzročnika, koji se obično otkrivaju kod pogođenih osoba, u vozilu s hranom ili u lancu ishrane. Uzročnici su bakterije i njihovi toksini, virusi, paraziti, gljivice,… „Većina epidemija uzrokovanih hranom uzrokovana je bakterijama kao što su Campylobacter, Salmonella, Yersinia, Escherichia coli koja proizvodi shiga toksin ili Listeria monocytogenes. Bolesti i alimentarne intoksikacije koje se prenose hranom također mogu biti posljedica konzumacije hrane kontaminirane toksinima koje oslobađaju bakterije kao što su Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus u određenim vrstama hrane, u određenim uslovima. Norovirus je najčešće otkriven uzročnik u incidentnim situacijama uzrokovanim virusima. Drugi virusi poput hepatitisa A i drugih neuobičajenih virusa imaju potencijal izazvati opsežne alimentarne intoksikacije kod ljudi,“, kaže Benjamin Čaušević, menadžer za kvalitet INZ-a. Simptomi bolesti koji se prenose hranom (proljev, grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje, groznica) mogu varirati ovisno o vrsti patogena. Svatko se može razboljeti, ali zdravi ljudi obično razviju blagi oblik bolesti, dok je kod ranjivih osoba (mala djeca, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom) veća vjerojatnost da će doživjeti teške simptome.
Regulisanje pitanja sigurnosti hrane
Kada je upitanju sigurnost hrane, ističe Čaušević, potrebno je da se na svim državnim nivoima vrši analiza opasnosti, procjena rizika kao i kontinuirano prate nova saznanja u oblasti sigurnosti hrane. “Na nižim nivoima proizvodnje hrane, kao što je primarna poljoprivredna proizvodnja, prerada, pakovanje i distribucija, neophodno je brže uspostavljanje različitih oblika upravljanja zdravstvenom sigurnosti hrane baziranim na domaćoj i međunarodnoj legislative i naučnim istraživanjima.”, kaže Čaušević, te dodaje da je potrebno podizati svijest potrošača, te educirati same proizvođače da uključe stručne ljude u svoje proizvodnje.