Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević potvrdio je da vodi pregovore oko formiranja nove većine u kantonalnoj Skupštini te da je uvjeren da će SDA formirati novu Vladu ZE-DO kantona.
Najviše mandata
“Čekamo da se prebroje glasovi iz Zenice, jer je ostalo da se obradi još nekih do 30 posto glasačkih listića. No, već se zna da je SDA dobila daleko najviše glasova i imat ćemo 11 poslanika u Skupštini. Iza nas su Socijaldemkratska partija Bosne i Hercegovine i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, sa po pet mandata. No, mi imamo potrebnu većinu”, rekao je za Našu riječ Galijašević.
Napominje da SDA sa strankama koje su zastupljene u dosadašnjoj vladi imaju 18 ruku te da je većina otvorena i za nove potencijalne koalicione partnere.
Šira koalicija
“U ‘najtanjem’, imamo 18 ruku, ali želimo imati komotnu većinu. Zato razgovaramo sa svima. Cilj nam je da dobijemo barem 21 poslaničku ruku. SDA je predvodila i prethodnu vladu. I ona je radila izuzetno dobro, bez ikakvih preglasavanja ili trzavica. Kada se prebroje glasovi, utvrdi raspored mandata po strankama, SDA će pozvati potencijalne koalicione stranke i partnere kako bismo dogovorili detalje budućeg četvorogodišnjeg mandata”, rekao je Galijašević.