U Trebinju (Žakovo) se održala najvažnija XCO utrka sezone koja je odlučivala o novim prvacima Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. Žakovo, ali i članovi kluba “Vučji zub”, jednog od najaktivnijih MTB klubova u Bosni i Hercegovini, su se pokazali kao dobri domaćini što je uveliko olakšalo takmičarima jer su se mogli koncentrisati na utrku i borbu za najboljeg.
Sukladno očekivanjima i prognozama, pobjedu je odnio Zeničanin Vedad Karić (BK Rotacija – SPIN) u seniorskoj XCO konkurenciji koji je ovom pobjedom odbranio naslov državnog prvaka od prošle godine. Ovom pobjedom Karić je pokazao da se radi o najboljem biciklisti u državi jer je objedinio naslove državnog prvaka s drumom i tako postao prvak države u tri glavne biciklističke discipline (MTB XCO, DRUM, Individualni hronometar), koje su zapravo i olimpijske kada je u pitanju biciklizam.
– Kada sam prvi put čuo da će Državno prvenstvo biti u Trebinju bio sam sretan jer su isti veoma dobri domaćini. Međutim, dolaskom na ovu stazu nisam bio oduševljen. Staza je bila tehnički zahtjevna s mnogo kamena na spustu, s krugom od 4.2 kilometra i 130 metara visinske razlike po krugu. Znao sam da će biti jurnjave na tom tehničkom spustu i da će biti teško raditi neku značajniju prednost. Od starta sam se pozicionirao na čelo grupe i kontrolisao situaciju, gdje sam napravio prednost u prvom krugu koja je samo rasla iz kruga u krug. Zadovoljan sam svojom formom kao i vožnjom te obranom naslova i sada s nestrpljenjem očekujem Balkansko prvenstvo koje se ove godine organizuje u našoj državi, u prelijepom Bihaću -rekao je Karić kojeg u narednih mjesec dana očekuju novi izazovi: GP Kranj, drumska utrka – Slovenija, Balkansko prvenstvo MTB XCO – Bihać, Međunarodna drumska biciklistička utrka u Tuzli i Evropsko prvenstvo MTB XCO – Novi Sad.