O KULTURI JE RIJEČ


Zehrudin Isaković, novinar, zaljubljenik u planine i iskusni planinar, predstavio je prošlog četvrtka svoju najnoviju knjigu pod nazivom „Veličanstveni Prenj“ u prepunoj biblioteci na Institutu „Kemal Kapetanović“ u Zenici. Uz autora, promotor je bio Edin Durmo, instruktor alpinizma i sportskog penjanja te osnivač kluba Scorpio.
Prikaz 34 vrha na Prenju
Ova knjiga je nezaobilazno štivo za sve one koji žele bolje upoznati planinu Prenj, čarobnu planinu koja se izdvaja svojom alpskom strukturom i karakterom. Knjiga donosi detaljan prikaz 34 vrha na Prenju, dolina, objekata i značajnih događaja koji su oblikovali njegovu bogatu historiju. Također, otkriva mnoge zanimljivosti o endemičnim biljkama i životinjama te ljudima koji se kreću ovim predivnim prostorima. Isaković dijeli svoje dugogodišnje iskustvo i avanture na ovoj planini, a knjigu je obogatio jedinstvenim fotografijama Dženada Džine, uz njegove komentare. Prenj ima čak 14 vrhova visokih preko 2.000 metara, što je impozantan broj, te glacijalne doline i veličanstvene stijene koje će vas ostaviti bez daha.
– Za ovu knjigu pripremam, praktično, cijeli život. Ja sam na Prenju prvi put bio s 13 godina i od tad traje moje drugovanje s planinom. Spojio sam svoje dvije ljubavi, alpinizam i novinarstvo i porodila se ta knjiga -kazao je na početku razgovora za Našu riječ Isaković a potom dodao da Prenj ima svoju harizmatičnost te je objektivno velikom broju ljudi jedna od najljepših planina.
Proglasiti Prenj Nacionalnim parkom
– Nadam se da će ova knjiga biti inspiracija mnogima koji žele da posjete planinu i da će u knjizi naći odgovore kako da dođu do pojedinih vrhova. Ideja da se Prenj proglasi Nacionalnim parkom već dugo postoji, nikako da se završi u Parlamentu FBiH. Potrebno je da javnost izvrši pritisak i podsjeća na to -kaže Isaković a na kraju dodaje da su Zeničani posebno vezani uz Prenj.
– Ta planina, pored svih ostalih stvari ima jedan vrh koji je posebno harizmatičan. Na Lupoglavu su poginula tri alpinista od koji su dvojica bila iz Zenice i po kojima je kasnije nazvan Alpinistički klub „Dilber Stjepanović“. Ilija Dilber i Đorđe Stjepanović, te njihov prijatelj Zijah Jajatović iz Sarajeva su 1970. godine poginuli prilikom prvog zimskog priječenja Prenja popevši vrh Lupoglav. Jednostavno su nestali u gustoj magli, propali niz strme litice. Tad je počela jedna od najdužih akcija spašavanja u historiji, šest mjeseci je to trajalo. Zbog tog smo mi emotivno vezani za Prenj i svake godine se organizuje memorijalni uspon -zaključio je Isaković.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK