Srednje škole u Maglaju

Okončan je upis u srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu pa tako i u Mješovitu srednju školu Maglaj i Gimnaziju „Edhem Mulabdić“. U maglajskim srednjim školama plan je bio upisati ukupno 220 učenika, odnosno 10 odjeljenja. Ali, broj upisanih učenika manji je od planiranog. U Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ od planirana 44 učenika, upisala ih se polovica. Sa rezultatima upisa iz Gimnazije su upoznali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK od kojih očekuju stav o broju upisanih učenika u prvi razred i formiranje odjeljenja.
U Mješovitoj srednjoj školi Maglaj planirali su upis 176 učenika, a upisalo ih se 139.
Za neke od škola vladalo je posebno veliko interesovanje. Tako su se za školovanje za zavarivača prijavila 23 učenika, a plan je bio upisati 11. Od Planom predviđenih 11, za zanimanje frizer vlasuljar prijavilo ih se 19, a za elektrotehničara energetike 25 učenika od planirana 23. Više od planiranog broja prijavilo se i za tehničara drumskog saobraćaja, 13 od planiranih 11. U ostalim školama u četverogodišnjem i trogodišnjem trajanju uglavnom se prijavilo manje učenika od planiranog broja: ekonomskih i mašinskih tehničara 13, odnosno 11 koliko se prijavilo i za zanimanje elektrotehničar. Za elektroenergetičara prijavilo se šest učenika, bravara 11 i četiri učenika za hemijskog tehničara općeg smjera.
„Veliki interes učenika za školovanjem za zavarivača nije nas iznenadio. Ovo zanimanje je vrlo profitabilno i mladi svoju budućnost vide u inostranstvu. Veći interes je bio i za zanimanje elektrotehničar energetike i frizer/vlasuljar. Prilikom upisa učenici su se opredjeljivali za tri zvanja odnosno zanimanja. Ukoliko zbog broja bodova nisu primljeni u školu koja im je bila prvi izbor, kontaktirali smo ih da se opredijele za jedno od druga dva zvanja, odnosno zanimanja. Učenici su to i uradili pa smo uputili dopis resornom ministarstvu i od njih očekujemo saglasnost za formiranje odjeljenja. Postoji mogućnost da nove učenike dobijemo i kroz augustovski upisni rok“, kazali su nam iz Mješovite srednje škole Maglaj.
Da podsjetimo, u školskoj 2021/2022. godini osnovno obrazovanje završila su 202 učenika u tri škole na području maglajske općine. Tradicionalno, u maglajske srednje škole upisuju se i učenici iz nekih naselja općine Tešanj, uglavnom Doboj Jug i Šije.