Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici proteklog utorka održan je rođendanski koncert na kojem su nastupili učenici i nastavnici Javne ustanove Osnovna muzička škola Zenica (OMŠ). Izvedeno je 16 muzičkih numera a brojni posjetioci su mogli uživati u kvalitetnom programu i umijeću malih zeničkih muzičara za što su ih nagradili velikim aplauzom.
Trenutno 466 učenika


JU Osnovna muzička škola Zenica je počela s radom 8. decembra 1948. godine. Prva generacija brojala je 103 učenika, a samo ih je 64 završilo školsku godinu. U prvoj deceniji rada, škola je imala razne poteškoće, koje je uspješno prebrodila zahvaljujući razumijevanju društveno – političkih faktora kojma je bilo stalo do mlade generacije. Nakon više od 70 godina, postala je škola koju godišnje upiše više od 400 učenika u Zenici i 80 u područnom odjeljenju Kakanj koje je otvoreno 2014. godine.


Koncert je prigodnim govorom otvorila Belma Šarić, pomoćnica direktora JU OMŠ Zenica te istakla da se ovaj koncert održava povodom 74. rođendana ove obrazovne ustanove.
– Večeras proslavljamo 74. rođendan naše škole koja je počela s radom davne 1948. godine. Posebno smo ponosni što smo prije sedam godina počeli s radom u Područnom odjeljenju Kakanj gdje su za veoma kratko vrijeme naši učenici postigli značajne rezultate. U ovoj školskoj godini brojimo ukupno 466 učenika, od toga u PO Kakanj njih 92. Naši profesori i učenici su vrijedno radili i potrudili se da za vas pripreme prigodan večerašnji program. Ovaj koncert je veoma kratak da bi pokazao sve ono što su vaša i naša djeca naučila u ovoj školi, ali pokušali smo da izdvojimo najljepše i najinteresantnije. Za ovaj uspjeh trebamo zahvaliti i vama roditeljima na uloženom trudu u odgoju, zbog tog smatramo da je to naš zajednički uspjeh -kazala je Šarić te dodala da je zajednički cilj da se pomogne učenicima da postanu produktivni i odgovorni građani, te da je krajnji cilj prosvjetnih radnika i pedagoga obrazovan učenik.
– Kao dugogodišnji uposlenik OMŠ Zenica moram istaknuti da se već dugi niz godina suočavamo s problemom nedostatka prostora i da se dio nastave izvodi u prostorijama drugih osnovnih škola. Shodno tome, večeras koristim priliku da se u ime uprave, profesora, roditelja i učenika obratim nadležnim i zamolim da sagledaju problem kao i mogućnost rješenja istog. Zajedno trebamo biti još više ponosni na naše profesore i učenike, na postignuto znanje i uspjehe, s obzirom na uslove u kojim rade -zaključila je Šarić.
Prisutnim u Bosanskom narodnom pozorištu potom se obratio predsjednik Udruženja muzičkih i baletnih pedagoga FBiH Mustafa Mujbegović.
– Obraćam vam se kao Zeničanin i nekadašnji učenik ove škole. Želim čestitati 74. rođendan našoj OMŠ u ime mnogih istaknutih muzičkih pedagoga koji su danas na muzičkim akademijama širom regiona, kao i u ime istaknutih umjetnika koji su potekli iz ove škole. Zahvaljujem se OMŠ-u na ogromnoj podršci Udruženju tokom svih ovih 20 godina postojanja. Čestitam na odličnim rezultatima učenika a također i na odlično organizovana dva federalna takmičenja. Ovu školu ću uvijek nositi u srcu -kazao je Mujbegović.
Koncert u zeničkom šopingu
Prije rođendanskog koncerta u BNP-u, u holu Shopping centra u Zenici je održan jedinstven dvosatni koncert učenika Osnovne i Srednje muzičke škole. Ovom prilikom su brojni posjetitelji mogli poslušati više od 30 kompozicija. Večeras (utorak, 27. decembra) učenici Osnovne muzičke škole će održati Božićni koncert u saradnji s Kulturnim društvom „Prosvjeta“ u sali Sokolskog doma (nekadašnje Staro pozorište) u Zenici.