U utorak, 8. avgusta, održana je 12. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je razmatrano pet tačaka dnevnog reda.
Bez podrške Zakonu o dopuni Zakona o Vladi ZDK
U okviru prve tačke, Skupština je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenje Prijedloga Strategije zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023-2030).
U okviru druge tačke, po skraćenom postupku, razmatran je Zakon o dopuni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona predlagača Fahrudina Čolakovića, zastupnika u Skupštini ZDK, a koji nije dobio potreban broj glasova zastupnika da bi bio prihvaćen. I Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK je, u svom mišljenu, navelo da isti nije provodiv. „Moja intencija je bila da idem u pravcu predlaganja izmjena Zakona o Vladi ZDK, čime bi se definisala, bar neka, pravila, a to su pravila obrazovanja, koja moraju da ispunjavaju premijer i ministri, odnosno da bi uopšte mogli biti kandidati na takvim pozicijama. Po trenutno važećem Zakonu, u Zeničko-dobojskom kantonu, ministar, odnosno premijer, može biti neko ko nema ni jednog razreda osnovne škole. Takva nam je zakonska regulativa. Dakle, moja intencija je bila da probamo uvesti bar minimum minimuma, a taj mminimum je da premijer i ministri moraju imati bar višu stručnu školu“, rekao je Čolaković.
Zastupnici protiv davanja Plakete ZDK privrednom društvu Adriatic Metals BH d.o.o
U nastavku sjednice, zastupnici su donijeli odluke o verifikaciji odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona.
„Mi smo dobili 32 prijedloga, odnosno 32 prijave za javna priznanja ZDK. Od te 32 prijave, sedam nismo otvorili jer koverte nisu bile pravno označene, nije bilo naznačeno ko je predlagač. Ono što je Odbor zaključio jeste da je, nažalost, nedovoljan broj prijava, posebno iz sjevernog dijela kantona, iz općina: Maglaj, Zavidovići, Žepče, Usora, Doboj Jug i Tešanj. Specifična stvar jeste da je prijedlog za Adriatic Metals BH došao od čak 13 predlagača“, kazala je Mensura Beganović, predsjednica Odbora za javna priznanja.
Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, Udruženje građana „Naš most“ Zenica, dok sa tri glasa „za“, tri „protiv“ i 19 „uzdržana“, nije podržana Odluka o dodjeli Plakete ZDK privrednom društvu Adriatic Metals BH d.o.o. I brojna ekološka udruženja ranije su se, otvorenim pismom Skupštini ZDK, oštro usprotivila za dodjelu priznanja Adriatic Metalsu.
U okviru sjednice, Odluka o imenovanju predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona nije dobila potreban broj glasova zastupnika da bi bila prihvaćena, kao ni Informacija o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona u 2021. godini.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA