Proteklog četvrtka održana je 21. sjednica Gradskog vijeća Zenica. Nakon usvajanja Zapisnika sa 20. sjednice Gradskog vijeća, održane 22. februara ove godine, vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Zenica.
Na Konkurs za javna priznanja pristiglo 18 prijava
Kako je kazao Mirza Husetić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, pristiglo je ukupno 18 prijava. „Stav Ocjenjivačkog suda je da afirmiše sve građane, a i državljane BiH, na način da zaslužnim građanima iz Zenice, a i BiH, damo tu prestižnu nagradu, da ih stimulišemo da ostanu upisani zlatnim slovima u historiju grada Zenica, te da ne budu oskudne prijave. Meni je žao, a taj stav dijeli i Komisija, da smo imali samo 18 prijava“, kazao je Husetić. Odlučeno je da se priznanje Nagrada Zenice dodijeli: Forumu građana Zenica, Adnadinu Jašareviću i Fahrudinu Čančaru, a Plaketa Zenice Nerminu Šehoviću i Semiru Šeriću.
Klub vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) je tražio dodatno pojašnjenje za dodjelu Plakete Nerminu Šehoviću. „Volio bih da mi se dodatno da pojašnjenje, kao vijećniku, po osnovu dodjele Plakete stručnjaku iz oblasti prava, policajcu u Federalnoj upravi policije, smještenom u Detašmanu na području grada Zenice o tačnom doprinosu, a u skladu sa Pravilnikom, onim aktivnostima kada je u pitanju grad Zenica,“, kazao je, između ostalog, vijećnik Šerif Patković.
U nastavku sjednice, jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog građevinskog zemljišta u Radnoj zoni Zenica I JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, Podružnica „Elektrodistribucija“ Zenica, Prijedlog Odluke o uspostavljanju prijateljstva i saradnje Grada Zenica i Općine Kušadasi, kao i Prijedlog Odluke o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje tri člana Gradske izborne komisije, uz zaključak, koji je predložila Emina Tufekčić, da Gradsko vijeće Zenica traži od Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da preispita javno iznešene činjenice vijećnika Almira Babajića o krađi glasova na Lokalnim izborima 2020. godine, te da se od Službe Gradskog vijeća traži da, uz prijedlog Zaključka, Tužilaštu ZDK i Centralnoj izbornoj komisiji, dostavi transkript sa sjednice i videomaterijal.
Pravilnik o kriterijima za određivanje naziva ulica, trgova, mostova i parkova na području grada Zenica nije dobio potreban broj glasova za usvajanje.
Povećanje na period do 90 dana
U nastavku sjednice, usvojen je Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine na području grada Zenica, po kojem prosječna konačna građevinska cijena 1 m2 korisne stambene površine na području grada Zenica iznosi 1.200 KM.
Iako je vijećnik SDP-a Elvis Alijagić predlagao povlačenje ove tačke sa dnevnog reda, vijećnici su, ipak, razmatrali Prijedlog za donošenje odluke o povećanju cijena prevoza u javnom gradskom prevozu koji su Gradskom vijeću uputile firme „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići“, „Babić-Bisstours“ d.o.o. Zenica i „Bosmekni-Trans“ d.o.o. Zenica.
„Kao što smo i obrazložili u Prijedlogu, razlog je drastično poskupljenje nafte i naftnih derivata, goriva. Iz tih razloga smo i poslali dopis Gradskom vijeću da izvrši povećanje cijena karata u javnom gradskom prijevozu, jer zaista više ne možemo da radimo sa tim povećanjima koja su enormna ovih dana. U decembru smo naftu plaćali 60.000 KM cisternu, a sada je plaćamo 92.000 KM. Stava smo da prijevoz poskupi od 25 do 50%, u zavisnosti od konfiguracije terena, dužine linije i slično“, kazao je Eldin Čivić, predstavnik kompanije „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići.
Nakon diskusije o ovom prijedlogu, usvojen je zaključak kojim se privremeno prihvataju jedinične cijene karata koje su ponuđene od strane prevoznika na period do 90 dana dok se ne sagledaju mogućnosti prestanka konstantnog povećanja cijena naftnih derivata i drugih troškova koji su neophodni za obavljanje djelatnosti prevoznika, te zabranjuje povećanje cijena za studentske, đačke i penzionerske karte i limitira povećanje radničkih karata na mjesečnom nivou do 20 posto.
Vijećnicima je predstavljena i Informacija o korištenju javnih površina na kojima su postavljeni kiosci na području grada Zenica, a usvojen je i Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona za izgradnju Centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK na Trgu Bosne i Hercegovine, kao i Izvještaj o provedenom postupku po objavljenom Javnom pozivu o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta, putem neposredne pogodbe u Radnoj zoni Zenica I.