Svečana ceremonija otvorenja „Zenica summer festa 2022“ počela je prošlog petka jedinstvenim performansom u kojem su učestvovali umjetnici Zenice, muzičari, plesači, članovi KUD-ova, a koji je režirao Semir Šerić iz Plesnog kluba “Shadows”.
Odlična organizacija
U uvodnom dijelu večeri nastupala je mlada Zeničanka Hana Kapković, koja se publici predstavila akustik izvedbom četiri pjesme, a nakon toga publiku su pozdravili prigodnom koreografijom i najmlađi, dječiji hor Muzičkog udruženja Gamba. Kao i prethodnih godina, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je nakon pozdrava prisutnima poručio „Ovo je koncert za građane, a ne za robote. Ovaj Festival predstavlja veliku stvar za naš grad, pokazuje njegovo pravo lice jer vidite da su prisutni brojni građani, ne samo našeg, nego i drugih gradova, a dosta je i dijaspore. Zahvaljujem se Organizacionom odboru i RTV Zenici što su ponovo sve pripremili na najvišem mogućem nivou”, kazao je Kasumović a potom svečano otvorio 5. po redu ZSF. Uslijedio je vatromet a potom i koncert regionalne zvijezde, Nine Badrić uz koju je više hiljada posjetitelja Festivala zajedno pjevalo do kasno u noć. Nakon osam godina Nina je ponovo nastupila pred zeničkom publikom koju je pozdravila riječima „Koliko vas ima, zar niste na moru?“, nakon čega je uslijedio smijeh i veliki aplauz okupljenih. „Ja još uvijek imam istu želju“ bila je prva pjesma na repertoaru a zatim su uslijedili i drugi svima poznati hitovi „Takvi kao ti“, „Čarobno jutro“, „Moje oči pune ljubavi“…
Bogat zabavni program
Drugi dan Festivala protekao je u znaku programa za najmlađe i sjećanja na legendarnog Đorđa Balaševića. U nedjelju je održan „ZSF baby day“, ljubitelji rocka su se zabavili na Tvrđavi u Vranduku a na pozornici u Zenici je održan koncert pod nazivom „Sevdišimo zajedno“. Iz bogatog programa ove sedmice izdvajamo: koncert Nene Murića (srijeda, 3. august), nastup zeničkog benda Bruhuuuhu (četvrtak, 4. august) i motorijadu MC Condora na Kamberovića polju (petak i subota).