U sklopu Zlatnog septembra – mjeseca u kojem se podiže svijest o dječijem karcinomu, u nedjelju je u Visokom održana dugo najavljivana humanitarna trka/šetnja “Zlatni krug” u kojoj je učešće uzelo preko hiljadu osoba iz brojnih gradova BiH. Neki od njih su trčali glavnim ulicama grada, dok je ostatak učesnika šetao i na taj način pružio podršku Udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka” i svim malim herojima koji se bore sa opakom bolešću. Prije same trke prisutnima su se obratili Fikret Kubat, predsjednik Udruženja i Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog, koji su se zahvalili svima na dolasku, jer to je dokaz da oboljela djeca nisu sama u svojoj borbi.

Afan

“Hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način. Svi kojima smo se obratili su dali bezrezervnu podršku. Među djecom koja su sa nama ima i onih koji su se izliječili, to su naši borci i mi trčimo za njih. Ipak, ništa ovo ne bi bilo moguće bez našeg Afana, koji je inicijator svega i koji je postao brand u Visokom”rekao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.
Jako emotivnu poruku uputio je upravo jedan od inicijatora ovog događaja, mladi visočki heroj Afan Habibović, koji je godinama simbol borbe protiv karcinoma u Visokom i našoj zemlji.
“Samo jako! Ne predajite se i idemo do kraja!”, poručio je Afan Habibović.
Jedan od glavnih pokrovitelja Zlatnog kruga bila je Gradska uprava Visoko, koja već nekoliko godina kroz stavku u budžetu pomaže u finansiranju Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.
Iako je trka imala svoje pobjednike, kojima su na kraju uručene medalje i diplome, ipak su u Visokom svi bili pobjednici i svi zaslužuju veliku zahvalnost za podršku jednom ovakvom događaju.