Učenici prvog razreda izveli plesnu tačku "Minions"

Zenička Osnovna škola “Meša Selimović”, od svog osnivanja do danas, iznjedrila je veliki broj generacija, pružila obilje znanja i mnoštvo uspomena, nesebično prenoseći znanja potrebna za život ali i nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama. Mnogobrojni gosti i uposlenici škole prisustvovali su svečanosti koja je proteklog petka upriličena povodom obilježavanja Dana škole. Vrijedni i talentirani učenici, od najmlađih do najstarijih, su sa svojim nastavnicima pripremili program školske priredbe, a prisutnim gostima predstavili su se plesom, pjesmom i recitacijom, nastojeći prenijeti emocije i zadovoljstvo što imaju priliku na ovaj jedinstven način čestitati školi 55. rođendan.
Halilović: „Rezultat našeg rada ogleda se u uspjesima učenika“

Halilović

Svečanost je počela horskom izvedbom školske himne dok su najmlađi učenici iz Produženog boravka izveli recital „Mojoj školi”. Mali hor uveseljavao je prisutne izvedbom kompozicije „Nad Zenicom nebo”, nakon čega se Enver Halilović, direktor Škole, obratio prigodnim govorom. Srčano i iskreno, ponosan na đake i uposlenike, uputio je čestitike te se prisutnim gostima zahvalio što su svojim dolaskom i izdvojenim vremenom uveličali obilježavanje 55 godina rada i postojanja OŠ “Meša Selimović”.
“Zaposlenicima i učenicima čestitam ovaj rođendan ali i svima onima koji su svoj obrazovni put započeli u našoj školi kao i onima koji su radeći u ovoj školi dali svoj doprinos u afirmaciji Škole i razvoju stručnjaka koji su danas temelj razvoja društva. Ukoliko samo pokušamo zamisliti koliko je mladih ljudi u prethodnih 55 godina provelo svoje djetinjstvo u ovoj školi, naučilo pisati, steklo svoja prva znanja u ovim školskim klupama, sklopilo nova prijateljstva, osjetilo prve ljubavi, vratit ćemo se na osnovni princip kvalitetnog društva i njegov temelj, a to je obrazovanje. Vodeći se ovim principom, naša Škola zasniva svoj rad na kvalitetnom odgoju i obrazovanju. Naravno, na tom putu suočeni smo sa brojnim izazovima ali se možemo pohvaliti i velikim uspjesima. Rezultat našeg rada ogleda se u uspjesima naših učenika koji svake godine učestvuju u različitim aktivnostima i takmičenjima te ostvaruju zapažene rezultate. Uručili smo plakete i zahvalnice našim učenicima za ostvarene rezultate i doprinos u radu te koristim ovu priliku da svima još jednom čestitam. Rezultati našeg predanog rada su ipak mnogo više od samog uspjeha na takmičenjima i oni su vidljivi kroz svakodnevno napredovanje te daljnje uspješno školovanje naših učenika te kroz njihove karijere. Mnogi su danas ovdje sa nama i siguran sam da se s radošću sjećaju dana provedenih u školskim klupama i znanja koje su ponijeli sa sobom”, kaže Halilović.

Članovi malog hora predstavili se kompozicijom “U slučaju žargona”
Svečanosti prisustvovali brojni gosti
Školska priredba otvorena horskom izvedbom školske himne
Školska priredba otvorena horskom izvedbom školske himne

Stvaranje ugodnijeg ambijenta
Svjesni važnosti ličnog rasta i razvoja učenika, pored odgojno-obrazovnog rada, uposlenici Škole nastoje obezbijediti bolje uslove učenicima te boravak u školi učiniti ugodnijim. Želja menadžmenta je da Osnovna škola „Meša Selimović“ bude mjesto gdje će rado dolaziti i dobro se osjećati kako učenici tako i roditelji i uposlenici. Kroz sve ove godine, pored roditelja učenika Škole, ističe Halilović, veliku podršku pružili su i predstavnici vlasti, prijatelji i partneri pokazavši da su svjesni uloge i važnosti škole u razvoju đaka.
Zahvalnice i priznanja uručene su radnicima Škole za materijalni nefinansijski doprinos Školi, za posebne rezultate postignute u okviru dodatne nastave, za doprinos u kulturno-javnoj djelatnosti Škole, za konceptualizaciju, razvoj i implementaciju školske kulturne manifestacije „Mešafest”, za izvrsne rezultate školskog hora te nastavniku/ci penzioner. Zahvalnice su uručene i sponzorima i prijateljima Škole dok su posebne zahvalnice i plakete dobili učenici Škole koji su svojim znanjem i zapaženim rezultatima na brojnim takmičenjima Školu predstavili u najboljem svjetlu.
“Ovih dana se nisam mogao oteti dojmu i razmišljanju o zaposleniku, nastavniku ili učitelju koji je 40 godina proveo radeći u školi. Koliko je to pažnje, ljubavi i strpljenja koje čovjek mora nositi u sebi da bi ovaj posao radio tako dugo, a posebno u novije vrijeme koje je sa sobom donijelo i nove izazove. Možda sam subjektivan, ali na ovaj dan posebno se želim njima zahvaliti i čestitati im na predanom radu. Pozivam sve da zajedno nastavimo raditi na unapređenju i razvoju škole kao važne ćelije društva, da njegujemo i štitimo njene vrijednosti, ali imajući u vidu činjenicu da je škola mnogo više od lijepe fasade i prozora, uređene učionice, moderne prezentacije i ocjene. Škola je životni put i radost naše djece, nemojmo to zaboraviti”, poručio je Halilović istakavši da su učenici kroz priredbu pokazali dio onoga što su naučili, ljubav prema školi ali i da su pomogli da se prisutni gosti prisjete školskih dana, osmijeha i bezbrižnosti koje škola nosi.
Uručena prizanja i zahvalnice
Vrijedni učenici, od najmlađih do najstarijih đaka, i uposlenici Škole su vrijedno radili na pripremi školske priredbe, a prisutnim gostima predstavili su se plesom, pjesmom i recitacijom.U okviru programa dodijeljena su priznanja i zahvalnice radnicima Škole za podršku koju pružaju na polju unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.
Za materijalni nefinansijski doprinos Školi priznanje su dobili: Amir Vugdalić, Amra Topoljak, Nejra Vukojević Serdarević, Azra Ganić i Marizela Terzić; za posebne rezultate postignute u okviru dodatne nastave: Safeta Elmazović, Nejira Serdarević, Fahreta Mekanić i Enisa Karić; za doprinos u kulturno-javnoj djelatnosti Škole: Berina Šećibović, Azra Ganić, Amra Topoljak, Nejra Vukojević Serdarević, Amna Mečkić, Azra Džampo, Dževahira Dizdar i Marizela Terzić.
Vrijedni učenici, od najmlađih do najstarijih đaka, i uposlenici Škole su vrijedno radili na pripremi školske priredbe, a prisutnim gostima predstavili su se plesom, pjesmom i recitacijom.

Školska priredba otvorena horskom izvedbom školske himne

Zahvalnice za konceptualizaciju, razvoj i implementaciju školske kulturne manifestacije “Mešafest” dobile su: Amra Topoljak, Azra Ganić, Marizela Terzić i Nejra Vukojević Serdarević; za izvrsne rezultate školskog hora Amna Mečkić dok su zahvalnicu za nastavnik/ca penzioner dobili: Hilmo Novalić, Sulejman Šahman i Emira Tatarević.
Zahvalnice su, pored priznanja i zahvalnica koje su dodijeljeni radnicima Škole, uručene i sponzorima i prijateljima Škole, a to su: Selma Ćosić, Vispak-Visoko, Senaida Tabić, Maja Cimiratić, Savez izviđača Grada Zenica, Dževada Salčinović, Zumreta Krehić, Ermin Mujaković, Tamara Mešeljević, Osnovna muzička škola, Almir Hadžajlić-Labud, Amna Sofić, Adnan Mušović, MUP ZDK, Nihad Orman, Željka Limanović, Abidin Čolaković-BNP Zenica i Bosnia Folk.

Svečanost su, uz članove velikog hora, uveličali i roditelji koji su uz solistu Elmira Isakovića izveli kompozicije „Let the sunshine in“ i „Zdravica“.

Škola je bogata vrijednim i nadarenim učenicima, a Dan škole je prilika da se promovišu i najbolji učenici. Posebne zahvalnice i plakete, prije same svečanosti i školske priredbe, dobili su učenici Škole koji su svojim znanjem i zapaženim rezultati na brojnim takmičnjima i konkursima u ovoj školskoj godini predstavili Školu u najboljem svjetlu.
Bogato pripremljen program
Nakon pozdravne riječi direktora i uručenja priznanja i zahvalnica, svečanost povodom obilježavanja rođendana Škole nastavljena je prigodnim programom, u veselom raspoloženju te uz pjesmu i igru. Školska dvorana bila je ispunjena smijehom učenika i uposlenika ove škole, a da je Osnovna škola „Meša Selimović“ bogata učenicima koji se bave umjetnošću, vole glumu, imitaciju, sviranje instrumenata, svjedočili su brojni posjetioci. Prisutni gosti imali su priliku uživati u muzičko-scenskim nastupima ritmičkih grupa mališana prvog razreda „Rock n roll prvaci” i „Minions”, a članovi recitatorske sekcije III2 razreda predstavili su se recitalima „Moja škola” i „Škola je”.
„Pozivam sve da zajedno nastavimo raditi na unapređenju i razvoju škole kao osnovne ćelije društva, da njegujemo i štitimo njene vrijednosti, ali imajući u vidu činjenicu da je škola mnogo više od lijepe fasade i prozora, dotjerane učionice, moderne prezentacije i ocjene. Škola je životni put i radost naš djece, nemojmo to zaboraviti”, poručio je Halilović.
Učenici IV3 razreda uz pjesmu „Toka toka” pokazali su svoje ritmičko umijeće, a učenik Demir Huseinspahić kazao nam je zašto su lijepe riječi dobre i sretne, a ružne tužne. Članovi malog hora predstavili su se kompozicijom „U slučaju žargona“ dok su plesačice III3 razreda svoje plesne korake pokazale uz pjesmu „One way ticket“. Svečanost su, uz članove velikog hora, uveličali i roditelji koji su uz solistu Elmira Isakovića izveli kompozicije „Let the sunshine in“ i „Zdravica“.
U publici su se mogla vidjeti ponosna lica roditelja, braće i sestara, ali i drugih gostiju koji su vrijedne i talentovane učenike pozdravljali aplauzom kako bi im odali zahvalnost za učestvovanje u lijepo pripremljenom programu. Svoje odušeljenje zbog bogato pripremljenog programa, ali i nesebičnog učešća roditelja i uposlenika Škole da se na dostojanstven način obilježi rođendan Škole, nisu krili.