U Velikoj sali Grada Zenica, protekle srijede je održana Javna rasprava o Nacrtu Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu i Nacrtu Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu.
Kasumović: “Budžet je optimistički“
„Ovaj Budžet je optimistički budžet, iz razloga što je duplo veći nego prije šest godina, kada sam došao. Opozicija koja je u Gradskom vijeću kaže da je nerealan Budžet, i tako mi svake godine govore, a ja svake godine povećavam Budžet i on će, dok ja ne završim svoju misiju, biti 100 miliona KM, jer su nam svu razliku uzimali ostali nivoi“, rekao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, u uvodnom dijelu obraćanja na Javnoj raspravi.
U Javnoj raspravi su učestvovali, između ostalih, predsjednici MZ: Arnauti, Šerići i Perin Han, vijećnik Ekrem Tuka, predstavnik Unije studenata Faris Preljević, te Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja i Servis centra „Dlan“, koji je zatražio veća finansijska izdvajanja za njihov rad, ističući da je Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju prošlu godinu završio sa više od 10.500 pruženih besplatnih usluga za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju i članove njihovih porodica. Među učesnicima je bila i Mirsada Strika, direktorica JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica, zatraživši pomoć u borbi sa, kako je istakla, njihovim svakodnevnim izazovima. „Za rad i održivost četiri depoa na području grada Zenica nam je potrebno 100.000 KM na godišnjem niovu, a za rad noćnog dežurstva 130.000 KM, tako da smo uputili primjedbu na onih 100.000 KM koje su nam predviđene u Nacrtu. Dakle, tražimo još 130.000 KM, kako bi mogli da neometano održimo svoju djelatnost“, kazala je Strika.
Iz NK „Čelik“ traže da se ispoštuje Sporazum
Među prisutnima koji su se obratili bio je i Robert Jonjić, član Upravnog odbora NK „Čelik“, koji je tražio da Grad Zenica ispoštuje Sporazum prema NK „Čelik“. „Radi se o dospjelim obavezama koje Grad Zenica nije isplatio prema NK „Čelik“, na osnovu potpisanog Sporazuma o međusobnoj saradnji. Taj iznos je 495.000 KM sa kamatama a, pored toga, u 2023. godini je, na osnovu istog Sporazuma, Grad Zenica dužan isplatiti 222.000 KM. Dakle, ako bi Grad Zenica isplatio sve dospjele i tekuće obaveze koje je dužan isplatiti u ovoj godini, to je iznos od 717.000 KM“, kazao je, između ostalog, Jonjić.

Ostata pročitajte u printanom izdanju