Gradska uprava Visoko i stanovnici Visokog raznovrsnim programskim aktivnostima obilježavaju 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, a prema zvaničnom programu sve je počelo u subotu, otvorenjem izložbe slika grupe autora pod nazivom “Srebrenica – strah, strepnja, košmar”. Izložba je otvorena u Galeriji “Likum '76”, a prisutnim se ispred Grada Visoko i Gradskog vijeća obratila Nevzeta Begić, zamjenica predsjedavajućeg.
“Genocid u Srebrenici je bolna rana cijele BiH i važno je da sjećanje stalno živi te da prenosimo tu kulturu sjećanja na buduće generacije. Žrtve koje su mučno ubijene zaslužuju kontinuitet u sjećanju tokom cijele godine, a ne samo jedan dan kada sa gorčinom posmatramo ukop dijelova ljudskih skeleta”, poručila je između ostalog Nevzeta Begić.
U nedjelju je iz Visokog krenula grupa ljudi koja će ove godine učestvovati u Maršu mira, a prije samog polaska položeno je cvijeće na Trg žrtava genocida u Srebrenici u centru Visokog. Ove godine grupu čini pet pripadnika Odreda izviđača “Visoko” i trinaest članova Udruženja boraca “Crni labudovi”
“Prva destinacija na ovom putu mira je Sarajevo, a onda slijedi put prema logoru u Nezuku gdje će grupa prespavati u šatorima, a onda krećemo na rutu Liplje – Konjević polje. Treća ruta je ujedno i krajnja destinacija Potočari gdje se očekuje da ćemo stići 10. jula u poslijepodnevnim satima”, rekao je Kemal Mušinbegović, član Udruženja boraca “Crni labudovi”, a koji već godinama predvodi Marš mira iz Visokog.
U sklopu programa, u Kulturnom centru Altindag-Visoko održana je promocija knjige “Bošnjaci-nacija nakon genocida” autora Jasmina Mujanovića u organizaciji JU “Gradska biblioteka”, dok je za danas (utorak) predviđen zajednički ispraćaj posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava sa platoa Gradskog groblja Visoko.