Profesionalna vatrogasna jedinica iz Visokog bogatija je za novu ličnu zaštitnu opremu, koja je visočkim vatrogascima predata od strane Gradske uprave i firme “Firing” iz Visokog. Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, nabavkom nove opreme nastavlja se jačanje kapaciteta jako bitne službe te istakao kako su visočki vatrogasci dobili novu opremu u vidu odijela, čizama, potkapa, rukavica, kao i kaciga sa integralnom lampom.
“U pitanju je oprema čija je vrijednost 52.000, a važno je istaći da od 2004. godine do danas nije bilo zvanične nabavke nove opreme za PVJ Visoko. Do te godine se dijelom koristila oprema Dobrovoljnog vatrogasnog društva i mi ćemo na ovaj način poboljšati opremljenost naših vatrogasaca koji su uvijek na prvoj liniji odbrane u gašenjima požara, ali i spašavanju života naših građana. U ovoj godini smo stavili akcenat na opremanje vatrogasne službe, tako da smo nedavno kupili i set opreme za izvlačenje unesrećenih osoba iz vozila u vrijednosti od oko 50 hiljada KM. U fazi smo nabavke vatrogasnog navalnog vozila vrijednosti 500.000 KM, kao i disajnih aparata i kompresora za punjenje zraka vrijednosti 50.000 KM, i do kraja godine vatrogasci bi trebali dobiti i tu opremu”, rekao je gradonačelnik Ganić.
Također, ono što preostaje da se realizuje u narednom periodu jeste jačanje ljudskih resursa, odnosno prijem u službu novih vatrogasaca čime bi se kompletirala vatrogasna služba u Visokom.