Posjeta porodici Hodžić

Centralna bajramska svečanost u Maglaju održana je u Novoj gradskoj Vali Redžep Jazidžioglu (Vali Recep Yazicioglu) džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam mr. Nevres ef. Hodžić. Imam džamije, Šemsudin ef. Čizmić, predvodio je sabah-namaz. Veliki broj vjernika okupio se u džamiji, a klanjalo se i u haremu džamije.
U petak je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Organizacije porodica šehida-poginulih boraca, obilježen Dan šehida. Tokom agresije na maglajskom području poginulo je oko 550 boraca, a briga za njihove porodice trajna je obaveza svih.
Život sa uspomenama
Od ranih jutarnjih sati u petak su na šehidsko mezarje Podborik počeli stizati članovi šehidskih porodica. Zatekli smo i majku Diku Mahmutagić kako ljubi i miluje nišan na kojem je uklesano ime njenog sina Elvira. „Kako živim sve ove godine znamo ja i dragi Allah. Elvir je bio divan sin, pažljiv, nije što je bio moje dijete. Otišao je u najboljim godinama, imao je svega 22 kada je poginuo“, priča nam kroz suze majka Dika. Na Podboriku su se okupile brojne šehidske porodice, rodbina i prijatelji poginulih, nekadašnji borci, predstavnici vlasti na čelu sa načelnikom Općine Mirsadom Mahmutagićem, vijećnici, imami maglajskog Medžlisa koji su pred duše šehida proučili Jasin. Enes Salatović imao je svega šest godina kada mu je poginuo otac Ibrahim, a istog dana ostao je bez dajdže. „Oca se malo sjećam, ostalo je nekoliko uspomena i crno-bijelih fotografija, ali i priče majke Rahime. Najdraža mi je ona kako sam istrčavao pred kada bih čuo voz kojim je dolazi s posla. Bude mi drugo kada sretnem nekog od njegovih prijatelja i kada mi pričaju kakav je čovjek bio“, kazao je Enes. Fatima Mahmutagić, predsjednica organizacije koja okuplja šehidske i porodice poginulih boraca bila je sretna što se na Podboriku okupilo puno šehidske djece koja će nastaviti tradiciju i čuvati sjećanje na svoje očeve i najmilije kojih više nema. „Sve je manje šehidskih porodica, bilo ih je blizu 600, a sada je ostalo stotinjak roditelja i isto toliko supruga. Budite uz porodice šehida, podijelite s njima i tugu i radost, neka znaju da ste uz njih“, poručila je Mahmutagić. „Ovdje smo da iskažemo poštovanje šehidima, ali ovdje smo i radi sebe, da se podsjetimo važnosti onoga radi čega su šehidi položili živote. Vjera, domovina, porodica, čast i imetak su vrijednosti koje i mi moramo braniti“, poručio je prisutnima Nevres ef.Hodić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Delegacija Medžlisa, Općine Maglaj, boračkih organizacija položila je cvijeće na spomen-obilježje na Podboriku. Pored Podborika, i na ostalim šehidskim mezarjima proučen je Jasin, kao i u Novoj gradskoj džamiji prije samog džuma namaza.
Posjeta šehidskim porodicama u Maglaju
Nevres ef.Hodić, glavni imam Medžlisa IZ i Šemsudin ef. Čizmić, imam džemata Novi grad posjetili su dvije šehidske porodice, Hasana i Nuru Hodžić, kojima je 1993. godine poginuo sin Samir te Muneveru Hidanović koja je u manje od godinu dana ostala bez dva sina, Adema i Safeta. I u domovima porodica Hodžić i Hidanović proučen je Jasin. „Naš Samir nedostaje nam sve ove godine. Ali, utjeha nam je naša praunuka. Upravo očekujemo da nam iz Sarajeva dođe Samirov sin Sergej sa svojom kćerkicom Farah“, priča nam Nura, a Hasan dodaje: „Da je moj Samir poživio, sada bi bio djed“. Suze i tužna prisjećanja i u porodici Hidanović. Majka Munevera okružena je slikama svojih sinova. „Pijem kahvu, plačem, gledam u slike i pričam s njima. Ali opet Bog mi je dao radost. To je moja unuka Safeta, kećrka sina Fuada. Kad nju zovnem, ko da zovnem svoga Safeta“, kroz suze nam je rekla Munevera.