Centralna svečanost obilježavanja Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog je, tradicionalno, održana proteklog petka u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, bajram-namazom i bajramskom hutbom koju je govorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Program je počeo u 5.15 sati klanjanjem sabah-namaza, nakon čega su do bajram-namaza bili proučeni Jasin za šehide i ilahije, te je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, održao vazu-nasihat. Muftija Dizdarević podsjetio je na značaj Ramazana, ali i simboliku dolaska Bajrama, kako u porodici, tako i društvu. Istakao je tradiciju, ali i ukazao na aktuelni trenutak u kojem se nalaze narodi Bosne i Hercegovine.
– Vjernicima Bajram donosi sreću i radost, ali i tragove tuge. Prvo, tuga je prisutna, jer nam je otišao ramazan, kao i zbog činjenice što nemamo priliku da radost Bajrama podijelimo s nekim dragim osobama, koje su preselile s ovoga svijeta. Međutim, Bajram je svakako prilika i da se radujemo iznad svega, jer je ramazan prilika da dobijemo ramazansku nagradu, jer smo se kroz mjesec dana njegovog trajanja zaista trudili i davali od sebe za sebe. Pokazali da možemo sebe pobijediti i sebi dokazali da možemo raditi onako kako nam naš razum govori, jer to znači da možemo pobijediti bilo koga i ta činjenica donosi veliko zadovoljstvo i radost -kazao je, između ostalog, zenički muftija Dizdarević, ukazujući i na značaj porodice i poštivanja i poslušnosti prema roditeljima, koja je u islamu odmah iza poslušnosti prema svemogućem Bogu.
Po protokolu Medžlisa Islamske zajednice Zenica, obilježavanje Dana šehida na području Grada Zenice započelo je drugog dana Bajrama, posjetom šehidskom spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici, učenjem kratkih sura i dove, uz prisustvo muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića, porodica šehida, predstavnika Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i predstavnika političkih subjekata. Zajedničkom posjetom mezarju Prašnice i spomeniku za šehide ukopane na istom, nastavljena je praksa zajedničkog obilježavanja Dana šehida s porodicama šehida iz Zenice i Jajca a koja se organizuje u saradnji s Medžlisom IZ-e Jajce.