Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je Maglaj i njegovu okolinu u utorak u kasnim večernjim satima. Olujno nevrijeme praćeno izuzetno jakom kišom i grmljavinom lomilo je stabla, nosilo granje i nanijelo velike štate kako na infrastrukturi, objektima tako i privrednim subjektima. Grad je zbog puknuća cijevi ostao bez vode, struje ali i usluge kablovske televizije. Zbog dva stabla koja su pala na saobraćajnicu u prekidu je bilo i odvijanje saobraćaja Regionalnim putem Maglaj-Zavidovići. Vatrogasci su počeli sa otklanjanjem šteta odmah nakon smirivanja stanja, a nastavili u jutarnjim uz radnike Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj.

Snabdijevanje vodom i strujom ponovno je normalizovano, a prioritet je bio obezbiediti normalan saobraćaj gradskim ulicama. Najveće štete nastale su u Aleji ljiljana i Viteškoj ulici, tamo gdje su drvoredi platana. „Angažovali smo gotovo kompletno ljudstvo za otklanjanje posljedica nevremena. Potrudićemo se da Maglaju što prije vratimo izgled kakav je imao prije nevremena, lijep, čist, uredan“, rekao nam je Mehmed Bradarić, direktor KJD Maglaj.

Obilna kiša uzrokovala je ulijavnje vode u ulazni prostor sportske dvorane, štete su imali i neki privredni subjekti, uglavnom zbog jakog vjetra ali i kiše. Šteta je evidentna i u prostoru preduzeća BIHMAX. „Šest godina sam u ovom prostoru i zaista ne znam odakle je prodrla ovolika voda u prostor. Šteta je velika“, izjavio je Suljo Mešić, vlasnik BIHMAX-a.

Na objektu osnovne škole najveća šteta

Prema prvim informacijama, velika šteta pričinjena je na objektu Osnovne škole „Maglaj“ na kojoj je oštećen krov, krovna konstrukcija, zbornica i kabinet. „U ovom trenutku mogu samo reći da je šteta velika i da ćemo pomoć morati zatražiti od lokalnih ali i viših nivoa vlasti. Radnici su privremeno zaštitili krov do početka sanacije“, rekla nam je u razgovoru Jasna Brka, direktorica škole. Ekipe Službe civilne zaštite su na terenu u cilju sagledavanja stanja i evidentiranja šteta.

Većinu mjesnih zajednica obišla je ekipa Službe Civilne zaštite općine Maglaj. Na Omerdinom polju došlo je do obrušavanja stabla na jedan pomoćni objekat, a sa porodične kuče u Liješnici vjetar je skinuto 20-tak crjepova. Putevi u većini mjesnih zajednica su prohodni, ali je jaka kiša sa makadamskih puteva odnijela dio posipnog materijala. Pritoke Bosne, Jablanica, Bistrica i Liješnica i pored izuzetno jake i obilne kiše ostale su u svojim koritima.