Premijer Pivić najavio skoro donošenje kantonalnog zakona o borbi protiv korupcije i zakona o porijeklu imovine izabranih dužnosnika


Povodom prvih 100 dana rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u četvrtak je, u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, upriličena konferencija za novinare. Na press konferenciji su govorili premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.
Četiri sjednice Skupštine

Predsjedavajući Huskić

„Vlada ZDK je imenovana 26. oktobra, a do tada su ispoštovane sve procedure da bi se predložio premijer i imenovala Vlada. Od tada pa do danas, Skupština ZDK je održala četiri redovne sjednice, te razmatrala 27 tačaka dnevnog reda.. Treba istaći da smo, u proteklom periodu, između ostalog, donijeli i usvojili Nacrt Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, te da smo donijeli Program rada Skupštine ZDK za ovu godinu, a nakon usvajanja Programa rada Vlade“ , kazao je predsjedavajući Huskić.
Program rada Skupštine, kazao je, sadrži 72 tačke koje bi trebale biti razmatrane u ovoj godini, ali i da su moguće dopune Programa rada, jer su u pripremi određeni zakoni, a među najbitnijim je zakon o borbi protiv korupcije. „Značajno je istaći da je Skupština pratila rad Vlade ZDK. Usvojili smno sve finansijske planove za ovu godinu, tako da Vlada može razgovarati i sa sindikatima, ali i realizovati projekte koje su planirali u ovoj godini“, istakao je predsjedavajući Huskić.
Rekordan Budžet

Premijer Pivić

Premijer Pivić se zahvalio Skupštini ZDK i predsjedavajućem na podršci u radu Vlade jer, kako je istakao, „samo dobra saradnja između zakonodavne i izvršne vlasti može dovesti do toga da imamo dobre rezultate koji će, u konačnici, biti u korist svih građana Zeničko-dobojskog kantona“.
„Nekada sam smatrao da 100 dana rada određene vlade neće biti dovoljan parametar za analizu, u smislu nedovoljnog vremena, međutim, kada iza sebe imamo 100 dana otkako smo položili zakletvu i preuzeli obavezu da vodimo Vladu ZDK, gledajući iz ovog ugla, to je, zaista, relevantan period, u kojem smo jako puno radili, s obzirom na to da smo došli u momentu kada su pred nama bile najvažnije obaveze koje se dešavaju u jednoj kalendarskoj godini, a to je usvajanje finansijskih planova i Budžeta Kantona. Mi smo to uradili u veoma kratkom periodu, za nekih 40-ak dana, što smatramo velikim uspjehom“, rekao je premijer Pivić.
Napomenuo je da je usvojen rekordan Budžet, koji iznosi 595 miliona KM, te da su prilikom kreiranja Budžeta usvojili i uvažili sve zahtjeve budžetskih korisnika.
„Smatram vrlo pozitivnim da je tekući Transfer za sport, u odnosu na prethodni period, povećan za 25%. Znamo da je sport, generalno u ZDK, na jednom nezavidnom nivou i iz tog razloga smatramo da trebamo podržati naše sportske kolektive i pojedince koji daju odlične rezultate. Moram kazati da se posebno ponosimo što smo prva vlada koja je koristila mogućnost isplate novčane naknade povodom novogodišnjih praznika za sve uposlenike, u iznosu od 350 KM, što predstavlja jedan novitet u radu Vlade ZDK“, rekao je premijer Pivić.
Izvršenje sudskih presuda
Ono što opterećuje Kanton godinama, istakao je premijer Pivić, jesu tužbe za koje se izdvaja ogroman iznos sredstava i što je jedna velika obaveza Kantona.
„Razmišljamo o novom modelu, da pokušamo da idemo u pravcu što ranijeg izmirenja tih obaveza, da se raspiše javni poziv u smislu ponuda za prihvatanje povrata tog duga. To znači da će svako ko ima pravo, odnosno pravosnažnu presudu dati određenu ponudu, u smislu odricanja kamata, glavnice, ako želi da dođe do prijevremene naplate, s tim što ćemo ispoštovati zakonsku obavezu i osigurati taj iznos sredstatva koji smo obavezni po zakonu za jednu redovnu isplatu. Imat ćemo i određene sastanke sa predstavnicima udruženja koja se bave tom problematikom i koji zastupaju te osobe koje imaju te presude. U Budžetu za 2024. godinu, u smislu izvršenja sudskih poresuda, opredijeljeno je 1.700.000 više u odnosu na godinu ranije“, rekao je premijer Pivić.
Socijalni dijalog
Posebno je istakao socijalni dijalog i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u ZDK. „Unutar ovih 100 dana, napravili smo nešto što ni sam, vjerujte, nisam očekivao da ćemo uspjeti. Uspjeli smo obaviti socijalni dijalog sa svim našim uposlenim, svim sindikatima i prethodnih dana smo okončali te razgovore. Moram kazati i da su sindikati pokazali jedno veliko razumijevanje prilikom usvajanja Budžeta i dali nam prostora da sagledamo stanje finansija u našem Budžetu, a nakon čega smo imali mogućnost da potpišemo kolektivne ugovore, prije svega sa Univerzitetom u Zenici, u kojem je predviđeno linearno povećanje plata za sve uposlenike, za 250 KM, finansiranje troškova doktorskog studija za mlade asistente, povećanje troškova prijevoza, ali smo isto tako rekli da ćemo sve one ustanove i institucije koje nemaju rezultate u svom radu analizirati. One ustanove koje ne rade potpunosti u skladu sa zakonom morat će se vratiti u zakonski okvir, nerad nećemo tolerisati, i to smo rekli svim sindikatima i uposlenicima – da će imati maksimalnu podršku od strane Vlade ZDK, ali želimo da budu aktivni i vrijedni u obavljanju svojih obaveza, da bi, u konačnici, pružili što kvalitetniju uslugu našim građanima“, rekao je premijer Pivić.
Podsjetio je i da su uvećana sredstva za ustanove kulture, za nešto više od 10%, te da je dogovoreno povećanje plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, za 15%. „U ovom momentu smo kanton sa najvećim platama u BiH, u osnovnom i srednjem obrazovanju. Dogovoreno je i povećanje osnovice sa 379 na 415 KM za službenike MUP-a i državne službenike i u ovom momentu smo kanton koji ima najveće osnovice. I u tom smislu smo prvi, kada govorimo o poređenju sa drugim kantonima, iako su budžeti drugih kantona izrazito veći“, dodao je premijer Pivić, ističući da su dijalog vodili na bazi uvažavanja svih strana, poštovanja, ali, isto tako, poručili da neće tolerisati nerad, bahato ponašanje i nešto što ne priliči onima koji rade u ovim ustanovama, u smislu kvalitetnog obavljanja poslovnih zadataka.
Planiran prijem novih 100 policajaca
I u Ministarstvu unutrašnjih poslova je, također, predviđeno značajno poboljšanje. „Predviđeno je 1.600.000 KM više, kada govorimo sa aspekta obezbjeđenja sredstava za opremanje policajaca. U toku je prijem 100 novih policajaca, planiran je prijem novih 100 policajaca u toku ove godine. Rekli smo da je jedna od značajki rada Vlade ZDK sigurnost, stabilnost i razvoj. Predviđeno je i pet miliona za nabavku policijskih uniformi, čiji će izgled biti jedinstven na teritoriji Federacije BiH“, rekao je premijer Pivić.
Veća izdvajanja za privredu, poljoprivredu,…
Na području ZDK, rekao je, ima 100 osnovnih i srednjih škola, 140 objekata i Univerzitet u Zenici. „Moramo se ponositi time da je u skoro svakoj školi nešto urađeno, kada govorimo o kapitalnim ulaganjima, nastojeći da našoj djeci stvorimo što bolje uslove u smislu obrazovanja, kao i nastavnicima, da borave u prostorijama koje su adekvatne za obrazovanje“, rekao je premijer Pivić, dodajući da školarina na Univerzitetu u Zenici iznosi 50-ak KM, kao i studij na postdiplomskom, ako imate prosjek 8 i više.
Dodao je da se ponose privredom, ističući da je privreda ZDK kičma privrednog razvoja Federacije BiH. „U ovogodišnjem Budžetu osigurano je 14,5% više sredstava u odnosu na 2023. Mi smo, u tom smislu, opredijeljeni da nastavljamo sa realizacijom mjera podsticaja, sa ciljem jačanja konkurentnosti kompanija na domaćem i stranim tržištima. Lideri smo privrednog razvoja, industrijski kanton sa velikim gigantima… ZDK, također, čini i okosnicu energetskog sektora FBiH. Razvijamo poslovne zone, imamo 22 poslovne zone u ZDK. Imamo najveću poslijeratnu investiciju, AdriaticMetals. Nastavljamo s mjerama jačanja svih segmenata privrede, a novi fokus je na jačanju turizma, kao grane sa velikim potencijalima za rast“, rekao je premijer Pivić.
Uvećana su i sredstva za poticaje poljoprivredi, sa prošlogodišnjih 5.250.000 KM na 6.000.000 KM.
Pomoć boračkoj populaciji
Značajna su ulaganja i izdvajanja i kada se govori o boračkoj populaciji. „Imali smo podjelu jednokratne pomoći, u iznosu od 100 KM, za one koji primaju egzistenicjalnu naknadu. Povećala se osnovica za obraćun sa 5 na 6 KM po mjesecu, u smislu korisnika egzistencijalne naknade. Donosimo novi zakon o boračkoj populaciji, pripadnicima boračke populacije i njihovih porodica. Maksimalno smo posvećeni pomoći boračkoj populaciji, ali mislim da tu trebamo ići i korak naprijed, u smislu osmišljavanja određenih projekata koji će značiti da ta boračka populacija ima mogućnost da razvija sopstvene biznise, jer ne smatram da sa jednokratnom pomoći nešto puno pomažemo“, rekao je premijer Pivić.
U fokusu KBZ
Kad se govori o zdravstvu, u fokusu će, istakao je premijer Pivić, biti Kantonalna bolnica, kao najvažnija javna zdravstvena ustanova u ZDK.
„Zbog vlasničke tužbe Grada Zenica, zaustavljeni su razvojni projekti u ovoj ustanovi. Prije svega, Projekat poboljšanja energetske efikasnosti i Interventne kardiologije. Zbog vlasničkih odnosa smo ostali bez njemačkog partnera i platili ogromnu odštetu. Plaćamo određene penale upravo zbog neriješene vlasničke strukture. Imamo gotov projekat Interventne kardiologije. Projekat je u potpunosti završen i pipremljen, samo je potrebno da počne gradnja. Vlada će, ono što je vrlo važno, uskoro objelodaniti viziju i planove razvoja Kantonalne bolnice Zenica. To će biti jedan potpuno novi iskorak. Radi se užurbano na tome, mi ćemo uskoro predstaviti projekat razvoja i mislim da je to jedan od glavnih zadataka Vlade ZDK“, rekao je premijer Pivić, ističući da su potrebe građana, u tom smislu, u ovom momentu, najvažnije i da prioritet treba dati upravo ovom segmentu.
„Kada govorimo o KBZ, razvoj nema alternativu, razvijati Bolnicu u sadašnjem krugu ili tražiti novu lokaciju za KBZ, pa čak, ako to budemo primorani, zbog jednog ovakvog odnosa Grada Zenice, i u drugim općinama. Ne mogu shvatiti da nekome može naumpasti da se, nakon 1957. godine, kada su izgrađeni ti objekti unutar KBZ, sjeti da pokrene tužbu, tamo gdje leže naši pacijenti koji boluju od jako teških bolesti, gdje je ionako trošna bolnica koja nema baš adekvatne uslove, i nekom naumpadne da uputi tužbu i da se spori oko zemljišta. Neću komentarisati presude, ja sam legalista i poštujem svaku presudu, ali ćemo zatražiti reviziju, i pred Ustavnim sudom i drugim instancama, koje imamo pravo da koristimo. Mene samo interesuje šta je motiv da se neko sjeti i kaže: „Ja ću tužiti bolnicu“, koja služi svima nama. Pa to je javni interes, od prvog reda i apsolutno mi nije jasno da neko politizira s tim pitanjima, a da ne rješava nagomilana brojna pitanja koja imaju u gradu Zenici“, rekao je premijer Pivić, poručivši „Vlada ZDK neće ulaziti u besplodne rasprave sa gradonačelnikom Zenice, kako bi tako opravdao svoj nerad za osam godina“.
Borba protiv korupcije
Istakao je da je najvažnija tema borba protiv korupcije, te da će u narednom periodu uraditi ključne stvari. Najavio je skoro donošenje zakona o borbi protiv korupcije i zakona o porijeklu imovine izabranih dužnosnika.
„I to se neće odnositi samo na Kanton, na mene. Prvo će se odnositi na mene, na sve ministre i izabrane dužnosnike, ali, odnosnit će se i na lokalne nivoe- gradove i općine, gradonačelnike i ostale. I da svi pravdamo svoju imovinu. Kako smo došli do te imovine, koji nam je bilans imovine, šta imamo od imovine, kako smo stekli tu imovinu ,… E, to je borba protiv korupcije. Donijet ćemo taj zakon i onda ćemo vidjeti kako je ko i na koji način dolazio do imovine…“, rekao je premijer Pivić.
Najavio je da će Vlada nastaviti ulaganja u školsku i putnu infrastrukturu, Kantonalnu bolnicu Zenica, a gradit će se i drugi dio Glavne gradske magistrale u Zenici. Pored toga, planirana je rekonstrukcija Zatvorenog bazena Industrijske škole u Zenici, povećanje sigurnosti i kretanja pješaka u saobraćaju te uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih osoba.