Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona održali su novogodišnju press konferenciju na kojoj su podvukli crtu na kraju 2021. godine. Novinarima redakcija i dopisništava u ovom kantonu obratili su se premijer Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, kantonalni ministri te policijski komesar Rusmir Šišić.
Povećanje prihoda
Premijer Bašić je ocijenio da je 2021. za Vladu bila izuzetno uspješna, iako se to nije dalo naslutiti na početku godine, s obzirom da pandemija još uvijek traje i uzima danak na svim poljima. Naglasio je da je u drugom kvartalu došlo do značajnog povećanja prihoda koje je nastavljeno do kraja godine, tako da je na kraju 2021. godine ostvaren budžetski suficit, a budžet rebalansom uvećan sa prvobitnih 401 milion na 420 miliona KM.
“Izvršili smo sve ustavne i zakonske obaveze te realizirali niz razvojnih projekata i mjera podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi i boračkoj zaštiti”, rekao je Bašić.
Mjere poticaja
Istakao je da je posebno ponosan na programe poticaja u privredi od kojih su mnogi pionirski u Federaciji BiH, a koji su doprinijeli da privreda ovog kantona bude “kičma” privrede FBiH i BiH. Naveo je da je posebno sretan što je ZE-DO kanton postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu, koja će u mandatu ove vlade dostići iznos od 20 miliona KM. Također je istakao značaj poticaja u poljoprivredi gdje je u 2021. godine usmjereno 3,4 miliona KM. Značajna su i ulaganja u putnu infrastrukturu za što je u 2021. izdvojeno 20 miliona KM, od čega za rekonstrukciju i izgradnju regionalnih puteva skoro 11 miliona, a 9 miliona za redovno održavanje saobraćajnica.
“Sve mjere i programe realizujemo vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih općina, što je jedna od ključnih politika ove vlade. Moramo omogućiti da svaki stanovnik našeg kantona ima kvalitetne uslove za život i rad”, rekao je Bašić.
Borba protiv pandemije
Naglasio je da se Vlada dvije godine bori na dva fronta, jer dok radi na razvojnim projektima u isto vrijeme se bori protiv pandemije, a to najbolje čini kroz jačanje kapaciteta sektora zdravstva.
“Kupujemo medicinsku i zaštitnu opremu, jačamo naše bolnice u Zenici i Tešnju, pomažemo nivo primarne zdravstvene zaštite, a istovremeno se pripremamo za konačni početak generacijskog projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica za što smo davno osigurali povoljan kredit koji je nedavno postao operativan”, istakao je.
Finansijska samostalnost policije
Vlada u novu godinu ulazi s velikim optimizmom da će uspjeti realizovati budžetski plan, uzimajući u obzir da je ovu godinu završila s dobrim finansijskim rezultatom uz mjere štednje i domaćinski odnos prema javnom budžetu. Budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od 438 miliona KM i on, prema riječima premijera, predviđa nekoliko važnih iskoraka.
“Od 1. januara počinjemo s primjenom Zakona o unutrašnjim poslovima u smislu finansijskog razdvajanja Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To će, pored operativne, omogućiti i potpunu finansijsku samostalnost Uprave policije. Također smo planirali početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, kao profesionalnog i nezavisnog organa, koji će se prije svega baviti prevencijom korupcije”, naveo je Bašić.
Povećanje plata
Naveo je da će od 1. januara plate policajaca te državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi biti veće za 10 posto, nakon što je ranije povećana plata zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.
Naglasio je da Vlada nastavlja provedbu Akcionog plana za izvršenje presuda po kolektivnom ugovoru od kojih su neke stare i više od 15 godina, te da je posebno zadovoljan što ima podršku socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalom vijeću.
“Udruženja privrednika pozdravljaju naše mjere poticaja, a sindikatima je drago što smo omogućili povećanje plata svim zaposlenim na budžetu. Uspjeli smo pomiriti interese i privrede i sindikata i to je najbolji pokazatelj da radimo dobar posao”, zaključio je Bašić.