Pregovarački tim Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za zaključivanje kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i predstavnici Sindikata Univerziteta u Zenici započeli su pregovore o zaključivanju novog kolektivnog ugovora za ovu oblast, saopćila je Press služba.
Usaglašavanje ugovora
Posebna pažnja posvećena je usaglašavanju članova kolektivnog ugovora koji nisu usklađeni sa važećim normativima i aktima za oblast radnih odnosa, a što je i bila preporuka Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva za pravosuđe i upravu ovog kantona.
Pregovarački tim je potvrdio opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju predvodi premijer Nezir Pivić, da se udovolji svim osnovanim sindikalnim zahtjevima, ali očekuje iskorak u upravljanju i kvalitetu rada Univerziteta.
„Vlada je opredijeljena da novim kolektivnim ugovorom poboljša materijalni položaj nastavnog i nenastavnog osoblja, ali istovremeno očekujemo zakonitost i veću transparentnost u radu Univerziteta u Zenici. Također, očekujemo i iskorak u kvaliteti rada, jer je naš univerzitet doživio pad rejtinga na međunarodnim listama uspješnosti. Želimo da imamo zadovoljno nastavno i nenastavno osoblje, ali se istovremeno moramo vratiti na put stare slave, isticati se svojim nastavnim, naučnim, istraživačkim i studentskim uspjesima i vratiti povjerenje studenata. Želimo da Univerzitet u Zenici bude među najboljim visokoškolskim ustanovama u BiH i regionu”, rekao je član Pregovaračkog tima i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Arnel Kalušić.
Nastavak pregovora
Kako je najavio Kalušić, Pregovarački tim i Sindikat Univerziteta u Zenici će nastaviti pregovore, kako bi usaglasio odredbe novog do isteka postojećeg kolektivnog ugovora.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA