Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 87. sjednici, održanoj u četvrtak, donijela je set odluka o odobravanju podsticaja u oblasti poljoprivredne proizvodnje i veterinarstva.
Uzgajivačima brojlera odobrena su sredstva u iznosu od 414.859 KM, prerađivačima i otkupljivačima mlijeka odobreno je 220.000 KM, otkupljivačima jagodičastog voća koji vrše zamrzavanje 61.310 KM, dok je registrovanim organizatorima otkupa jagodičastog voća odobreno 62.305 KM.
Usvojene 22 mjere
Mirnes Bašić, vršilac dužnosti premijera i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, podsjeća da je ove godine za podsticaje u poljoprivredi u budžetu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a opredijeljeno 3,4 miliona KM, a do sada isplaćen jedan milion, od čega 345.000 KM za podsticaj proljetnoj sjetvi te oko 700.000 KM po drugim programima podsticaja.
Vlada je od 24 planirane podsticajne mjere do sada usvojila 22, a na narednoj sjednici planirano je da se usvoje i preostale dvije mjere, i to podsticaj za farme goveda i podsticaj za otkup maline.
“Naš cilj bio je da kroz program podsticaja povećamo poljoprivrednu proizvodnju, obradive površine i broj obrtnika registrovanih u poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon svih usvojenih programa i razmotrenih zahtjeva moram konstatovati da smo u tome uspjeli. Ponosim se na naše poljoprivredne proizvođače i nadam se da ćemo u narednim godinama napraviti dodatni iskorak”, rekao je Bašić.
Dominantne grane
On je izrazio zadovoljstvo što su tri dominantne grane poljoprivredne proizvodnje – uzgoj brojlera, plastenička proizvodnja i malinarstvo, ove godine ostvarili rast i što je ZDK zadržao lidersku poziciju u ovim granama.