Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od petka, 24. septembra.
Sveobuhvatne mjere
Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.
Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, epidemiološka situacija u ovom kantonu ocijenjena je kao nepovoljna s daljim razvojem trenda pogoršanja, ali je povoljnija u odnosu na neke druge kantone u Federaciji BiH, kao i FBiH u cjelini. Manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence imaju jedino USK i SBK.
Utrošeno skoro 100 hiljada vakcina
Prema podacima INZ-a, do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 175.722 doza vakcina, a utrošeno je 99.532 doza. U potpunosti je vakcinisano, s obje doze, 33.600 građana ovog kantona.
Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da se vakcinišu kako bi se postizanjem određenog kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.