Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas (utorak) će se izjasniti o ostavci premijera Mirze Ganića, koju je podnio nakon što je na lokalnim izborima, kao kandidat SDA, izabran za gradonačelnika Visokog. Ustavom ZDK-a predviđeno je da u slučaju ostavke premijera pada kompletna Vlada, međutim, rukovodstvo Skupštine odlučilo je da iskoristi ustavnu mogućnost i da se u ovom slučaju izvrši kadrovska promjena samo na premijerskoj poziciji.
“Meni poslije toga prestaje mandat, a po proceduri koja je propisana, Skupština će donijeti odluku da se riješi na način da neko od ministara preuzme poziciju premijera po ovlaštenju, kako bi Vlada mogla nesmetano da funkcioniše do izbora novog premijera”, rekao je premijer u ostavci Ganić.
Premijer po ovlaštenju
Izvjesno je da će za vršioca dužnosti premijera, odnosno premijera po ovlaštenju, biti imenovan Mirnes Bašić iz Kaknja, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u aktuelnom sazivu Vlade ZDK-a, koji je i do sada mijenjao Ganića kad god je bilo potrebno. Nakon toga bi SDA, kojoj pripada mjesto premijera, ubrzo trebala predložiti Skupštini novog kandidata za prvog ministra u Vladi ZDK-a. Spekuliše se da su, pored Bašića, mogući kandidati Miralem Galijašević, bivši premijer ovog kantona i aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH, Spahija Kozlić, aktuelni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, ali i još neka imena iz Zenice, Visokog i Tešnja. Isto tako se spekuliše o mogućem formiranju nove parlamentarne većine u ovom kantonu, ali je to malo vjerovatno s obzirom na trenutni odnos političkih snaga u ZDK-u. Kako god, Ganić će danas biti razriješen dužnosti premijera, a karijeru će nastaviti na poziciji gradonačelnika Visokog, sa koje nakon osam godina odlazi Amra Babić.
Ocjena rada Vlade
Ganić je za premijera imenovan krajem marta 2019. godine. Smatra da je Vlada koju je vodio bila na visini zadatka te da su napravljeni iskoraci u svim oblastima, a posebno u doba pandemije.
“ZDK je pokazao da se može organizovati, da poštuje struku, da smo osigurali sve što je traženo od sektora zdravstva i da smo dobro upravljali procesima. Ja se nadam da će u narednom periodu ko god bude premijer nastaviti istim stopama, jer smo napravili jedan dobar, prije svega prijateljski odnos sa svim ministrima, a građani su bili na prvom mjestu”, rekao je Ganić.
Naglasio je da je Vlada, pored značajne pomoći za zdravstvo, osigurala značajna sredstva za pomoć privredi, subvenciju plata zaposlenih, kao i jačanje konkurentnosti preduzeća. Također, izdvojeno je 3,5 miliona KM podsticaja za poljoprivredu, što je, ističe, posebno značajno za osiguranje radnih mjesta u ovom sektoru.
“Mislim da smo dobro odgovorili zadatku, a tome svjedoči i podrška različitih političkih predstavnika koji su potvrdili da je ZDK zaista bio jedan od najorganizovanijih kantona u svim segmentima i da smo ono što smo obećali realizovali i isplatili”, rekao je Ganić.
Stabilna većina
Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić potvrdio je da je na Kolegiju Skupštine postignuta saglasnost da se u prijedlogu za razrješenje Ganića posebnim članom definiše da se razrješenje odnosi isključivo na premijera, a ne i na ostale ministre. On je u izjavi za medije komentarisao i spekulacije o mogućnosti formiranja nove većine u Skupštini, rekavši da na Kolegiju niti primjetio bilo kakav znak da bi moglo doći do toga.
“Sad zasad, sve ide normalno. Mislim da je skupštinska većina trenutno stabilna i da nema nekih problema”, rekao je Huskić, navodeći da će Skupština po prvi put sjednicu održati online.
Podsjetimo, aktuelnu skupštinsku većinu u ZDK-u čine SDA, HDZ BiH, A-SDA, SBiH i grupa nezavisnih zastupnika.