Kantonalni premijer Mirza Ganić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i općinski načelnik Tešnja Suad Huskić položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade OŠ “9. septembar” Medakovo u Tešnju. Prvu fazu radova finansiraju Vlada ZDK i Općina Tešanj sredstvima u iznosu od 250.000 KM.
Znanje prioritet
Ministar Kozlić je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u izgradnji nove škole u Medakovu, koja će zamijeniti stari trošni montažni objekat u kojem nastavu pohađa više od 400 učenika, ističući da je znanje prioritet nad svim prioritetima te da je opredjeljenje ove vlade ulaganje u školsku infrastrukturu. “Danas je u Tešnju lijep dan i još ljepši povod, jer počinje gradnja prve nove škole nakon rata. Napominjem da smo prošle godine otvorili jednu novu školu u Zenici, ove godine otvaramo u Visokom i počinjemo gradnju škole u Medakovu, a iduće godne počinjemo graditi najmanje još jednu novu školu”, rekao je Kozlić.


Poklon za praznik
Načelnik Huskić je rekao da je sretan što izgradnja škole počinje na lokalni praznik 9. septembar, Dan oslobođenja općine Tešanj od fašizma, te je zahvalio na podršci Vladi ZDK. Očekuje se da prva faza radova bude završena do kraja godine. “U narednoj godini smo kao općina spremni sufinansirati nastavak izgradnje i očekujemo da ćemo dogodine imati gradnju objekta iznad temelja. Ukupna vrijednost investicije je oko 2 miliona KM i vjerujem da ZDK zajedno sa Općinom Tešanj i ostalim izvorima finansiranja koje ćemo koristiti optimalno može završiti za četiri godine”, rekao je Huskić.
Svijetli primjer saradnje
Premijer Mirza Ganić je rekao da je Vlada ove godine opredijelila 12 miliona KM za razvoj školske infrastrukture, od čega je značajan dio namijenjen za projekte u općini Tešanj. Posebno je naglasio sinergiju i dobru povezanost vlasti ovog kantona i općine, jer Općina Tešanj vrlo često učestvuje u finansiranju kantonalnih projekata, kao što je slučaj i sa školom u Medakovu. “Želim da se zahvalim Općini Tešanj koja je možda i jedini primjer na području ZDK, koja ide korak naprijed i učestvuje u svim projektima. U takvim situacijama se ne može desiti da Vlada ne želi da učestvuje u razvoju lokalne infrastrukture”, rekao je Ganić, navodeći da je Tešanj svijetli primjer razvoja lokalne infrastrukture i saradnje, koji bi trebale slijediti sve općine u ovom kantonu.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi