Turski ambasador u BiH Haldun Koč posjetio je Osnovnu školu “Alija Nametak” u zeničkom prigradskom naselju Pehare gdje je sa nadležnima na čelu s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahijom Kozlićem razgovarao o planiranim zajedničkim ulaganjima u ovu školu.
Izgradnja igrališta
Kozlić je naglasio da prostor na kojem je smještena škola ima veliki kapacitet za obrazovanje i društvenu zajednicu, te da je Ministarstvo nedavno okončalo izradu idejnog projekta za izgradnju modernog sportskog igrališta, okvirne vrijednosti oko 250.000 KM.
“Razgovarali smo o mogućnostima zajedničkog ulaganja, jer na ovom prostoru gravitira oko 10.000 stanovnika i postoji velika potreba i za sportskim terenima, ali i drugim sadržajima koji se mogu smjestiti na prostoru površine oko 22 duluma”, rekao je Kozlić, navodeći da su već planirana inicijalna sredstva za početak izgradnje sportskog igrališta.
Drvo prijateljstva
Koč je u posjetu došao na poziv Asocijacije Mostovi prijateljstva, a ovom prilikom je u školskom parku zasadio drvo prijateljstva BiH i Turske. Poručio je da prema Bosni i Hercegovini i Zenici gaji najljepše osjećaje te da je sretan što je to prijateljstvo uzajamno.
“Posadili smo simbol koji će govoriti upravo o našim lijepim odnosima i njegovanju naših odnosa, a drvo će ovoj djeci biti primjer kako se prijateljstva njeguju i kako se unapređuju”, rekao je Koč, poručivši da će Turska nastaviti pomagati prijateljski narod BiH.
Zajednički projekti
Turska ambasada i druge institucije Republike Turske u BiH, kao što su TIKA, Turska vojna misija i Institut Yunus Emre, prethodnih godina podržali su brojne projekte iz oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta širom BiH. Kako je saopćila Press služba, sama Turska vojna misija u BiH trenutno na području ZDK-a realizuje ulaganja u infrastrukturu četiri škole u Zenici i jednoj školi u Visokom u visini od 450.000 KM.