Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela je odluku o odobravanju i dodjeli finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata. Ministarstvo privrede refundirat će administrativne troškove izgradnje proizvodnih objekata sa 182.000 KM, saopćila je Press služba.
Podrška privredi
“Ovo je pomoć privredi u njenom najužem smislu jer pomažemo izgradnju proizvodnih objekata u kojima se stvara nova vrijednost”, rekao je nakon sjednice premijer Pivić.
Radnici Krivaje
Vlada je izdvojila 44.000 KM za penzionisanje radnika zavidovićkog preduzeća Krivaja Mobel. Premijer podsjeća da je Vlada ove godine za radnike koji treba da odu u penziju i kojima je potrebno da se plati zdravstveno osiguranje koje ranije nije regulisano, izdvojila oko 500.000 KM.
“Sve zahtjeve koje smo dobili i uvažili smo te su svi zahtjevi koji su pristigli Vladi ZDK i riješeni. Također, unutar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice imali smo pomoć socijalno intervenirajućeg karaktera u iznosu od 33.000 KM za četiri osobe”, rekao je premijer Pivić.
Spomenik na koti 715
Vlada je donijela odluku o odobravanju početnih sredstava u iznosu od 30.000 KM za podršku izgradnji Spomen obilježja na koti 715 – Podsjelovo kod Zavidovića. Pored toga, donijela je i Uredbu o prednosti i školovanju branilaca i članova njihovih porodica, koja dodatno poboljšava status branilačke populacije.
Nova prava
“Usvojenom Uredbom sada je pojednostavljeno, odnosno olakšan jedan od uslova za ostvarivanje ove vrste pomoći. Maksimalni iznos mjesečnih primanja uvećava se s dosadašnjih 400 na 600 KM, a povećan je i obim prava, tako da je za udžbenike za osnovnu školu podrška povećana sa 100 na 200 KM, a za srednju školu sa 100 na 300 KM”, kazao je ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica.
Stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije, nakon provedenog javnog poziva, današnjim odlukama Vlade ZDK podržano je s 126.000 KM.
Ulaganja u ceste
Vlada je usvojila izmjene Plana zaštite, rekonstrukcije i održavanja cesta u ovom kantonu koje podrazumijevaju drugačiju raspodjelu oko 550.000 KM.
“Postoje projekti koji nisu spremni i ne želimo da čekamo kraj godine, da bismo možda ugrozili te projekte. Sredstva su prebačena na tri nova projekta. Jedan je oko 200.000 KM, za alternativnu dionicu regionalnog puta Kakanj – Visoko, jedan manji podvožnjak u Tešnju i za Grad Zenicu ide 220.000 KM za rekonstrukciju kružnog toka u naselju Radakovo”, kazao je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani.
Godina Hasanaginice
Vlada ZDK je 2024. godinu proglasila “Godinom Hasanaginice”, a ovu kulturnu manifestaciju će obilježiti u saradnji s Tuzlanskim kantonom.
Prijevoz đaka
Također, odobrila je i sredstva te udovoljila zahtjevima iz 10 škola za prijevoz đaka čije su kuće od škole udaljene manje i od pet kilometara.