Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 2.869.314,13 KM, saopćila je Press služba.
Put za Smetove
Najveći dio sredstava odobren je za projekte rekonstrukcije i sanacije cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ovog kantona. Tako je za projekat Sanacija i asfaltiranje lokalne ceste koja vodi do sportskog – rekreacionog centra turističkog područja Smetovi kod Zenice odobreno oko 403.975,82 KM, dok je za Projekat rekonstrukcije lokalne saobraćajnice Olovo – Zeleni Vir, općina Olovo (faza II) i Projekat rekonstrukcija i sanacija saobraćajnice prema jezeru Jelen u općini Tešanj odobreno po 250.000 KM.
Projekti u svim općinama
Odobrena su i sredstva za projekat Rekonstrukcija ceste Vrheblje – Jehice, MZ Brnjic u općini Kakanj (169.261,50 KM), Rekonstrukcija i sanacija lokalnog puta u MZ Begov Han, općina Žepče, (nastavak rekonstrukcije i sanacije puta prema Pepelarima – 70.000 KM), Sanacija dijela lokalnog puta Breza – Mahmutović Rijeka, naselje Orahovo, općina Breza (159.096,64 KM), Rekonstrukcija i asfaltiranje makadamskog puta u Alibegovcima – put Švabulje općina Usora (45.595,27KM), Sanacija kolovoza Podubravlje (Kamene kugle) (75.084,68 KM) i Sanacija kolovoza Kamenica – Mašica (90.998,72 KM)u općini Zavidovići te projekat Rekonstrukcija nekategorisanog puta Glavica – Skijarnica u općini Vareš (105.905,82 KM).
Povećanje sigurnosti pješaka
Vlada ZDK će putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije finansirati i projekte povećanja sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju kroz izgradnju pješačkih staza te uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica.
“Nevladinim organizacijama koje djeluju u oblasti socijalne zaštite izdvojili smo 80.000 KM, Župnoj crkvi u Čajdrašu smo odobrili 20.000 KM, za nabavke u oblasti zdravstva 348.000 KM, iz resora poljoprivrede smo kroz pomoć nižim nivoima vlasti u oblasti komunalne infrastrukture odobrili 150.000 KM, a izdvojili smo 200.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje u okviru MUP-a. Vlada je donijela i više odluka koje se tiču pomoći boračkoj populaciji kroz socijalnu zaštitu, stambenu izgradnju i liječenje”, rekao je premijer Pivić.
Izvještaji javnih ustanova
Dodao je da je Vlada razmatrala i usvojila izvještaje o radu Zavoda za medicinu rada i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) u prvom kvartalu 2024. godine, uz zapažanje da je ZZO u odnosu na isti period prošle godine ostvario prihod veći za 6 miliona KM.
Izgradnja Nove bolnice
Premijer se u izjavi za medije osvrnuo i na projekat Nove bolnice, rekavši da je završeno projektovanje prvog bloka u kojem će biti smješteni onkološki pacijenti, budući da je taj odjel trenutno u najgorem stanju. Sredstva za projektovanje ovog bloka izdvojena su iz projekta EBRD-a, nakon što je Vlada odustala od utopljavanja starih bolničkih zgrada i donijela odluku o izgradnji Nove bolnice.
“U rebalansu budžeta smo osigurali sredstva za izradu idejnog projekta, nakon čega ćemo ići sa jednim tenderom za projektovanje i izgradnju. To bi praktično bila dva koraka za koja smo sigurni da ćemo realizovati ove godine, kako bismo imali sve pripremljeno za buduće radove. Procedure javnih nabavki su jako spore, a ako ne bude žalbi i odugovlačenja, glavni projekat i izvođača bismo trebali imati početkom naredne godine”, rekao je premijer Pivić.
850 kreveta
Nova bolnica će se graditi na parceli unutar kruga Kantonalne bolnice Zenica, a planirana je izgradnja višespratne zgrade u kojoj će biti smješteni bolnički odjeli, sobe sa cca 850 kreveta, dijagnostika, operacione sale i drugi sadržaji. Postojeći objekti novije gradnje će biti komunikacijski povezani sa novom zgradom čineći građevinsku i medicinsko-tehnološku cjelinu.