Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je informaciju povodom rješenja Općinskog suda u Zenici, koju je sačinio punomoćnik advokat Bakir Ljubović te zaključak kojim se Rusmiru Šišiću omogućava da obavlja poslove policijskog komesara do naredne odluke suda, saopćila je Press služba.
Propust suda
“Iako privremena mjera nema snagu izvršne isprave, Vlada ZDK je kao izvršna vlast postupila po rješenju suda, bez obzira što Općinski sud nije ispoštovao zakonske rokove i zakazao ročište u roku od tri dana od prijema odgovora na privremenu mjeru, nego tek 22 dana kasnije. Napominjem da je Vlada rješenje o razrješenju policijskog komesara donijela na osnovu odredaba važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima i prema propisanim procedurama”, rekla je nakon sjednice premijerka Amra Mehmedić.
Bez formalne odluke

Šišić

Vlada je na sjednici 12. jula razriješila Rusmira Šišića dužnosti policijskog komesara, ali je Općinski sud u Zenici 21. jula odredio privremenu mjeru osiguranja kojom je naložio da se Šišića vrati na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara, kao i da mu se vrati čin generalnog inspektora.
Advokat Ljubović pojašnjava da će Šišić poslove policijskog komesara obavljati po odluci o privremenoj mjeri osiguranja te da neće biti dodjeljivanja čina niti formalne odluke o vraćanju na posao.
Uložen prigovor

Ljubović

Navodi da je kao punomoćnik Vlade u odgovoru na privremenu mjeri istakao činjenicu da nisu ispunjena “dva kumulativna uslova, koji su neophodni da bi sud mogao izdati mjeru osiguranja, odnosno privremenu mjeru”, te da se uvjerenje suda o tome zasniva jedino i isključivo na tumačenju predlagača ocjene ustavnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, za što ocjenu može dati jedino Ustavni sud FBiH.
“U situaciji kada se pojavi pitanje ustavnosti određenog zakona, sud je dužan zastati sa postupkom, sačekati odluku Ustavnog suda FBiH, a što u ovom slučaju nije bilo. Zbog čega je to tako, ja sada ne mogu da se izjasnim. Uglavnom, prvostepeni sud bespotrebno se bavio ocjenom ustavnosti tog zakona, znajući pritome da je pokrenut postupak ocjene ustavnosti i da je u tom postupku, također, zatraženo određivanje mjere osiguranja”, naglasio je punomoćnik Vlade ZDK-a.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA