Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona predstavili su, u srijedu, na konferenciji za novinare, rezultate rada Vlade tokom prvih 100 dana mandata.
Skupština razmatrala 29 tačaka dnevnog reda
Predsjedavajući Kovačević je istakao da je održano pet redovnih sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a na kojima je razmatrano 29 tačaka dnevnog reda. „Od toga su dva prijedloga zakona, tri nacrta zakona, 29 prijedloga odluka, tri izvještaja, jedna informacija, uz napomenu da su razmatrani i Prijedlog o izmjeni i dopuni Budžeta ZDK za 2022. godinu, te Budžet za 2023. godinu. Ono što želim istaći jeste da smo razmatrali i tri izvještaja o finansijskoj reviziji. Najvažnije je da smo radili Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju koji je u redovnoj proceduri započeo donošenjem novog navedenog i veoma važnog dokumenta za razvoj našeg kantona. Također smo donijeli i Program rada Skupštine, Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kao Plan ostvarenja Budžeta za istu godinu, planove o finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje ZDK i, ono što smatram važnim, Olduku o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u Skupštini ZDK, koji je unapređen u odnosu na prošli tekst“, rekao je Kovačević, ističući dobru saradnju s Vladom ZDK, ali i svim zastupnicima i predsjednicima klubova stranaka. „Imamo redovne sjednice i predsjednika klubova i skupštine, i nemamo problema u radu. Imamo razlike u mišljenjima i o njima raspravljamo. Kao i svako civilizirano društvo, odluke donosimo većinom, a time smo i preuzeli odgovornost za funkcionisanje Kantona i implementaciju važnih dokumenata, kao što su Budžet, planovi finansiranja…, te da u budućem periodu radimo na dokumentima koji će poboljšati kvalitet života naših građana“, istakao je Kovačević.
Socijalni dijalog, posjeta gradovima i općinama, revizorski izvještaji, međunarodna saradnja…
Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada, imenovana 23. decembra, imala prilično težak početak jer je treći dan nakon preuzimanja dužnosti održana sjednica Skupštine s Rebalansom Budžeta za 2022. i finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, a koju je obilježio i štrajk budžetskih korisnika.
„Uspjeli smo, uz izuzetne napore Ministarstva finansija, isplatiti jednokratnu pomoć u maksimalnom iznosu svuim budžetskim korisnicima. Podsjećanja radi, na istoj sjednici sam povukla finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje jer ova vlada nije učestvovala u njihovoj izradi. Međutim, u zakonski predviđenim rokovima je usvojen Budžet za 2023. godinu, kao najvažniji dokument, a potom su usvojeni i finansijski planovi ZZO ZDK i Službe za zapošljavanje za 2023. godinu. Važno je istaći da je Finansijski plan ZZO ZDK znatno i bitno drugačiji od Finansijskog plana koji je bio na sjednici Skupštine u dcembru, jer su značajno povećana sredstva za esencijalnu listu, ortopedska pomagala, banjska liječenje, a od čega će direktu korist imati naši građani“, kazala je premijerka Mehmedić.
Istakla je da ovogodišnji Budžet ZDK za otprilike 10,5 % veći u odnosu na posljednji rebalans iz 2022. godine, te da je Vlada u fazi izrade Budžeta imala intenzivan dijalog sa sindikatima budžetskih korisnika, koji su imali razumijevanje za cjekupnu situaciju. „Intencija ove Vlade je, naravno, u ovisnosti od budžetskih priliva, da sredinom godine poveća plate, kako bismo opravdali i ukazano povjerenje od strane sindikata“, istakla je premijerka Mehmedić.
Napomenula je da su se opredijelili za transparentnost u radu, te su na prošloj sjednici Skupštine, po prvi put, imali izvještaje o finansijskim revizijama. „Kao Vlada, dužni smo uspostaviti bolje kontrolne mehanizme, kako bi menadžemnti svih preduzeća i ustanova, budžetskih i vanbudžetskih fondova, bili odgovorni u dijelu otklanjanja nedostataka uočenih u tim revizorskim izvještajima, odnosno u implementaciji preporuka koje su date u tim dokumentima“, dodala je premijerka Mehmedić.
Istakla je da je Vlada opredijeljena za jačanje saradnje s jedinicama lokalne samouprave te da je organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a potom i započela obilazak jedinica lokalne samouprave. Vlada je do sada posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, a uskoro će upriličiti posjete i ostalim gradovima i općinama. „Naš cilj jeste da gradimo partnerske odnose s općinama i gradovima u ZDK, jer zajedničkim sredstvima trebamo da implementiramo najznačajnije projekte koji će poboljšati kvalitet življenja svih stanovnika u ZDK“, istakla je premijerka Mehmdić.
U prvih 100 dana, obavljen je i niz sastanaka sa predstavnicima međunarodnih organizacija, a premijerka je naglasila da resorna ministarstva marljivo rade na pripremi programa koji će biti usvojeni do sredine aprila, „Nakon toga slijedi njihova implementacija, odnosno realizacija Budžeta za 2023. godinu, a nakon čega će biti vidljivi i mjerljivi rezultati zajedničkog rada“, istakla je premijerka Mehmedić.