Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, razmatrala je i usvojila izvještaje o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, saopćila je Press služba.
Projekti zaštite okoliša
Usvojen je prijedlog Odluke o odobravanju sredstava po Javnom pozivu za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 1.110.000 KM.
Prihodi od koncesija
Vlada je prihvatila Informaciju o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu u kojoj je navedeno da je prošle godine po osnovu koncesionih naknada uprihodovano 2.691.000 KM, što je oko 500.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.
Stipendiranje studenata
Prihvaćena je i informacija o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica za studijsku 2023/2024. godinu Ministarstva za boračka pitanja. Pravo na stipendiju ovog ministarstva ostvarilo je 1.520 studenata iz boračke populacije prvog i drugog ciklusa bolonjskog sistema studiranja.
“Važno je napomenuti da su stipendiju dobili svi studenti koji su aplicirali, a ispunjavali su formalne uslove. Stipendija je iznosila 1.000 KM za studente prve godine, a 1.400 KM za studente viših godina studija”, rekao je premijer Pivić.