U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u prisustvu federalnog ministra za prostorno uređenje Josipa Martića i premijerke Amre Mehmedić, protekle srijede potpisani su ugovori za rekonstrukciju osam škola sa područja ovog kantona, a koji će se finansirati iz Revolving fonda za energetsku efikasnost Vlade Federacije BiH u iznosu od 6.868.288,21 KM.
Ugovori o rekonstrukciji četiri škole u Zavidovićima, tri u Zenici te jedne škole u Kaknju prvi su koji se finansiraju iz navedene kreditne linije vrijedne 9 miliona eura, za koju je sredstva osigurala Vlada SR Njemačke putem Razvojne banke KfW.
Početak radova planiran za jesen
Ministar Martić kazao je da su od odobrenog iznosa jedna polovina grant sredstva, a druga polovina kredit za koji se zadužuju vlade kantona u kojima se implementiraju projekti. „Ovo je nastavak jedne dugogodišnje saradnje s federalnom vladom. Moram napomenuti da smo proteklih godina realizovali 66 projekata obnove škola i zdravstvenih ustanova u ZDK koji je za ove svrhe ‘povukao’ blizu 19 miliona KM. Nadamo se da će i rekonsturkcije ovih škola biti na zadovoljstvo učenika, nastavnika i osoblja škola. Ovom prilikom se zahvaljujem KfW-u na odobrenim sredstvima. To je poklon njemačke vlade za ovu svrhu, za utopljavanje ovih zgrada i za njihovu energetsku učinkovitost“, kaže Martić, te dodaje da će u narednom periodu biti potpisani ugovori i s drugim kantonima/županijama, koji sudjeluju u ovom projektu, kojeg Vlada FBiH implementira posredstvom Union banke.


Potpisani su ugovori za rekonstrukciju JU OŠ “Vozuća” Područna škola Kovači Zavidovići, JU OŠ “15. april” Područna škola Termoelektrana Kakanj, JU OŠ “Gostović” Područna škola Poljice, JU OŠ “Hamza Humo” Babino Zenica, JU OŠ “Alija Nametak” Zenica, JU OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica, JU OŠ “Prva osnovna škola” Zavidovići i JU OŠ “Vozuća” Područna škola Ribnica Zavidovići.


Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Draženka Subašić rekla je da je početak radova planiran s jeseni ove godine, te da bi radovi trebali biti završeni iduće dvije godine. „Cilj i intencija Vlade ZDK je, a imali smo i razumijevanje od KfW-a i federalnog ministarstva, da omogućimo dobre uslove za školovanje naše djece kako bi se školovali u mjestima gdje žive. Bitno je naglasiti da očekujemo da radovi počnu s jeseni ove godine, a nadamo se da će upotpunosti rekonstruisane škole početi s radom tokom 2025/2026. godine na zadovoljstvo svih učenika. Pored mjera energetske efikasnosti uspjet ćemo implementirati i određene strukturalne mjere koje se odnose na fukncionalnost i veći komfor u samom radu i odvijanju nastave“, kaže Subašić ističući da proces utopljavanja škola na području grada Zenice nije završen. „KfW je htio da pomogne rekonstrukciju škola u opštinama, koje su, po njihovim statističkim mjerenjima, slabijeg socijalnog stanja tako da je to razlog zašto su odabrane škole u Zavidovićima. Činjenica je da ove škole ne bi mogle aplicirati na regularne fondove energetske efikasnosti upravo iz razloga što ne zadovoljavaju kriterije stambene gradnje, broja korisnika. Ali, evo upravo postoje fondovi koji su uzeli u obzir i te ustanove“, ističe Subašić.
Poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa
Među školama koje su potpisale ugovor za rekonstrukciju su i JU OŠ “15. april”-Područna škola Termoelektrana Kakanj, te JU OŠ “Alija Nametak” Zenica.
„Dobili smo projekat u vrijednosti od oko 650.000 KM koji ćemo iskoristiti za rekonstrukciju Područne škole u naselju Termoelektrana. Stanje u kojoj se škola sada nalazi je izuzetno loše, a samim tim i uslovi za rad i odvijanje nastave. Iako se grijemo na centralno grijanje, u školi je jako hladno jer je stolarija loša. Sala je zatvorena još od prošle godine jer postoji opasnost od pada krovne konstrukcije. Snalazimo se na različite nacije. Kada su topliji dani djeca izlaze na poligon, a sada, zimi, nastavnici planiraju različite igre kako bi, na neki način, djeci održali čas tjelesnog“, kaže Nizama Marušić, direktorica OŠ „15. april“ Doboj-Kakanj.
„Ulazak škole u projekat KfW-a je značajan za cjelopupnu zajednicu. Naša škola obuhvata pet mjesnih zajednica. Uslovi za rad su voma teški do te mjere da je zadnji sprat naše škole neupotrebljiv zbog prokišnjavanja, a samim tim ne smijemo nastavu izvoditi zbog mogućeg elektroudara. U Centralnoj školi radit će se na sanaciji krova, fasada i enterijer čime se poboljšati uslovi i kvalitet izvođenja nastave. Ovom rekonstrukcijom biće zaokružen jedna cjelina jer je u toku ljetnog raspusta izvršena rekonstrukcija Područne škole Jezera“, kaže Dijana Čerim, direktorica OŠ „Alija Nametak“ Zenica.