Prvi Internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo” održan je u Areni „Husejin Smajlović” u Zenici, u periodu od 10. do 12. maja. Organizator sajma je Agencija za posredovanje i usluge AVS d.o.o. iz Zenice, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstva za privredu.
Učestovale kompanije iz BiH i inozemstva
Na Sajmu, koji je imao za cilj pružiti informacije o trendovima i promjenama na tržištu rada te poticati razvoj obrazovanja, učestvovalo je oko 40 kompanija. „Za ovaj projekat odlučili smo se u januaru iz razloga što naši klijenti imaju zaista velike potrebe i željeli smo na ovaj način da ih konektujemo ali i da se ta vrsta posredovanja na neki način unaprijedi te da se da na važnosti neformalnom obrazovanju. Na Sajmu učestvuje 40-ak kompanija iz BiH ali i inozemstva. Posebno bi istakla kompanije iz Indije i Njemačke koje su došle da nam pomognu u vezi uvoza radne snage i da našim poslodavcima koji su u potrebi obezbijedimo tu radnu snagu na što brži, jednostavniji i efikasniji način”, kaže Selma Čivić, direktorica AVS Agencije.
Susret s mogućim poslodavcima
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić ovom prilikom kazao je da smo svjedoci da postoje veliki problemi kada se radi o kvalitetnoj radnoj snazi, odnosno potrebama tržišta rada. „Zato je vrlo važno da imamo ovakve događaje, koji će upravo ukazati na te značajne probleme, kada generalno govorimo o razvoju privrede. Kada govorimo o privredi ZDK, vrlo često ističemo da je lider u oblasti privrede pa je iz tog razloga važno da imamo i kvalitetnu radnu snagu, koja će moći odgovoriti današnjim izazovima. Mi, kao Vlada ZDK, ulažemo dodatne napore kako bismo vršili prekvalifikaciju radne snage, kako bismo davali podršku u oblasti obrazovanja one radne snage koja je potrebna tržištu rada“, kazao je Pivić.
Povratak ZEPS-a
Izrazio je žaljenje što na sajam nisu došli predstavnici drugih nivoa vlasti, budući da je zapošljavanje i osiguranje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema bh. ekonomije. Uputio je čestitke organizatorima sajma koji su na jednom mjestu okupili mlade i 37 kompanija.
“Zenica je bila poznata po svom sajmu ZEPS, koji je imao pauzu i ove godine ga vraćamo kao brend i simbol ovog grada. Uz to, „Zenica Expo“ će dodatno obogatiti sadržaj grada Zenice i ZDK-a te pozivam sve kreativne mlade ljude da organizujemo ovakve događaje i da vraćamo poziciju grada Zenice i ZDK kako to zaslužuje, a to je srce BiH”, rekao je premijer ZDK.
Bolji ambijent
Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović istakao je da su ovakvi sajmovi najbolje mjesto da se građani direktno susretnu sa mogućim poslodavcima. „Ovo je jedan od prvih sajmova ovakve prirode na području ZDŽ i jako mi je drago da smo mogli podržati ovaj projekat, kako finansijski tako i savjetodavno“, kaže Šimunović.
Minstar za privredu Samir Šibonjić kazao je da su sajmovi ovog tipa način da se spoje oni koji traže posao sa onima koji traže kvalitetnog radnika. „Imamo jako razvijenu industriju i kvalitetne firme. Stoga je naša želja da zastavimo odlazak mladih kadrova iz BiH te da im pomognemo da svoja zaposlenja pronađu u ZDK“, kaže Šibonjić.
Posjetelji Sajma
Među posjetiteljima Sajma bile su i učenice Mješovite srednje škole Zenica Sarah Alić i Džejna Ahmetspahić.
„Ovo je idealna prilika da se upoznamo sa tržištem rada, ali i da predstavimo našu školu“, kaže Alić.
„Zahvaljujući sajmu „Zenica Expo“ imamo priliku dobiti informacije o tržištu rada i poslodavcima, a sve kako bi postigli nešto u budućnosti“, kaže Ahmetspahić.