Nakon pobjede na Lokalnim izborima, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je smjenu Vlade ZDK. „Mi smo pri kraju, oko 90 posto posla je završeno. Ostalo je da predamo zahtjev sa potpisima Skupštini za smjenu Vlade ZDK. Ovakva Vlada je sramota za ovaj grad. Izvjesno je da će doći do promjene u Skupštini ZDK. Imamo tu većinu, ali ja ne dam da ta većina bude 17-18 zastupnika, nego hoću da to bude 21, da imaju većinu, da su stabilni. Ponovo predlažem Amru Mehmedić da bude premijerka“, kazao je Kasumović.
„Načelno smo mi tu već sa većinom koja može vladati u naredne dvije godine što praktično nije pravi cilj vladanja nego pripreme za 2022. godinu“, kazao je Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP ZDK. Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini ZDK, Ismet Sarajlić ističe da je njihov Klub jedinstven, te da će oni, bez dileme, podržati novu većinu. Predsjednica KO DF ZDK, Alma Kratina nam je kazala da, zasada, ne želi komentarisati ovu temu, te „da je sve u domenu informacija i nedefinisanih političkih odluka“.
Galijašević: ‘To su pusti snovi opozicije’
S druge strane, vladajuća koalicija ističe da je parlamentarna većina u ZDK stabilna i da funkcioniše bez problema. „Izjave i medijska nagađanja o formiranju nove parlamentane većine su pusti snovi opozicije i izraz neostvarenih političkih želja i ambicija. Aktuelna većina koju predvodi SDA je stabilna i izuzetno dobro funkcioniše. Posljednjih dana imali smo više sastanaka na kojima je analizirano dosadašnje funkcionisanje većine i rad Vlade ZDK-a, te dogovarani koraci za budući rad. Zajedno radimo na kreiranju budžeta i programa rada Vlade, koju većina SDA, A-SDA, HDZ BiH i nezavisni zastupnici bezrezervno podržava. Ponavljam, aktuelna većina je stabilna i nema govora o bilo kakvoj prekompoziciji većine u Skupštini“, kaže Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.
Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA ZDK kaže da je, od početka formiranja postojeće parlamentarne većine, uvijek govorio da će A-SDA do kraja ostati u parlamentarnoj većini, te da se ona neće mijenjati. „Dakle, ova parlamentarna većina ostaje do kraja mandata i veoma kvalitetno funkcioniše i radi. U ovim najtežim vremenima korone i problema vezanih za budžet, gledamo kako ćemo rješavati te probleme, te se bavimo time kako da ustabilimo i popravimo stanje u ZDK, kako bi život građana u ZDK bio bolji. Ne bavimo se parlamentarnim većinama niti razmišljamo o tome, a bilo ko ko ima mogućnost da napravi parlamentarnu većinu, ne treba davati bilo kakve izjave, nego to uraditi. Ipak, mislim da su to samo puste želje. Imamo stabilnu i kvalitetnu parlamentarnu većinu“, kaže Isak.
Tadić: ‘Bio bi to veliki luksuz…’
Mišljenje i stav svojih koalicionih partnera dijeli i Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ BiH. „Prema mojoj procjeni, parlamentarna većina je stabilna. Ono što smatramo ključnim u ovom razdoblju jeste priprema za izradu proračuna i prevazilaženje svih ovih problema koje imamo, a koji su izazvani pandemijom koronavirusa. Mislim da bi bio veliki luksuz ući u jednu takvu priču, s obzirom na ukupno stanje, i naših finansija, i stanja unutar naše županije“, kaže Tadić.